`Strijd in Tsjetsjenië duurt nog vele jaren'

De oorlog in Tsjetsjenië kan ,,nog jaren en zelfs decennia duren''. Dat zei gisteren in Moskou generaal Andrej Nikolajev, voorzitter van de Doema-commissie voor defensie. Zijn inschatting staat haaks op die van Igor Sergejev, minister van Defensie, die onlangs zei dat ,,de militaire operatie nog deze winter wordt beëindigd''.

Volgens Nikolajev is de mening van Sergejev ,,niet realistisch''. ,,Explosies en moorden zullen nog jaren, zo niet decennia voorkomen'', zei hij, verwijzend naar de guerrillastrijd van de Tsjetsjeense separatisten die dagelijks Russische soldaten het leven kost. Gisteren werd gemeld dat in de verstreken 24 uur in Tsjetsjenië dertien Russen waren gesneuveld en meer dan twintig gewond werden. ,,Zelfs in de Sovjet-Unie zijn de laatste benden die ons Rode Leger in de bossen van de Oekraïne en de Baltische landen bevochten, pas in 1960 geliquideerd'', aldus Nikolajev, die daarmee verwees naar de lange guerrilla- annex onafhankelijkheidsstrijd die in de genoemde landen na 1945 tegen de Sovjet-bezetting werd gevoerd. In de huidige oorlog in Tsjetsjenië zijn inmiddels meer dan 2.500 Russische militairen gesneuveld. In de vorige, van 1994 tot 1996, kwamen volgens onafhankelijke schattingen meer dan tienduizend Russische soldaten om het leven; tweeduizend Russen worden nog altijd vermist.