Spoedoverleg Turkije-IMF, oplossing crisis lijkt nabij

De Turkse regering voert spoedoverleg met het Internationale Monetaire Fonds om een oplossing te vinden voor de acute financiele crisis die het land heeft getroffen.

De Turkse regering heeft, aldus bronnen in Ankara, het IMF om vijf of zes miljard dollar gevraagd om de koers van de Turkse lira te ondersteunen en een dam op te werpen tegen het wegvloeien van buitenlandse deviezen uit Turkije. Het overleg in Ankara met de vertegenwoordigers van het IMF gaat naar verwachting een tiental dagen duren. De noodhulp wordt, aldus bronnen in Ankara, onmiddellijk na de bestuursvergadering van het IMF op 21 december beschikbaar gesteld.

[Volgens de gouverneur van de centrale bank, Gazi Ercel, bevinden de onderhandelingen met de delegatie van het IMF zich in een ,,laatste stadium'' en zou er morgen al een ,,aankondiging'' volgen, aldus Reuters. De zender CNN Turk haalde staatssecretaris Demiralp van Financiën aan als zou de noodlening alle verwachtingen van de markt te boven gaan.]

Zondag liet de directeur-generaal van het Fonds, Koehler, zich al positief uit over de Turkse economie in een poging de markten te kalmeren. ,,De Turkse regering heeft belangrijke vooruitgang geboekt dankzij het programma van economische hervorming. Het gaat er nu om deze winst te behouden en zowel het beleid als het vertrouwen in de Turkse economie te versterken'', aldus Koehler, die onderstreepte dat het IMF bereid is om Turkije in deze moeilijke tijden bij te staan.

De woorden van Koehler hadden gisteren vooralsnog niet het beoogde effect. De beurs van Istanbul, die in een week tijd ongeveer vijfentwintig procent verloren heeft, bleef uiterst nerveus. De rente voor leningen van een etmaal, die vrijdag al op 600 procent stond, bereikte gisteren een nieuw record van 1.258 procent. Vanmorgen echter steeg de beurs van Istanbul negen procent op de verwachting van een snel akkoord met het IMF.

De financiële crisis in Turkije begon met een serie onthullingen over wanbestuur en corruptie bij banken. De Turkse regering is de afgelopen achttien maanden al tien banken te hulp geschoten.

Veel waarnemers vrezen dat de regering binnen afzienbare tijd ook andere banken te hulp zal moeten schieten. Mede hierdoor is het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de Turkse economie sterk gedaald. Een exodus van buitenlands kapitaal (volgens sommige schattingen ter waarde van ruim zes miljard dollar) was het gevolg.