Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Enschede waar aan bewoners wordt gevraagd of er tijdens oud en nieuw vuurwerk mag worden afgestoken. Tevens senioren over internet, chatten en surfen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de hoorzittingen in Den haag over de vuurwerkramp in Enschede en boeren die uit angst voor BSE hun toevlucht nemen tot alternatieve geneeswijzen. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Onder andere over de pogingen tot vervolging van ex-dictator Pinochet in Chili en een reportage over Nederlandse verladers die miljoenen zouden mislopen door de slechte organisatie bij de douane. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

The Face of Genius. Onderzoek naar de werking van het geniale brein aan de hand van enkele ongewone voorbeelden zoals computerhackers, makers van informatieve commercials, topgoochelaars en dictators. NGC, 18.00-19.00u.

Noorderlicht. Gerard Jansen, neuro-patholoog verbonden aan het Utrechts Medisch Centrum, denkt dat we tegenwoordig voldoende weten over de oorzaken van BSE om een nieuwe BSE-epidemie te kunnen voorkomen. Het gevaar schuilt in het vlees dat we jaren geleden hebben gegeten. Hij sluit niet uit dat er een ware epidemie van de door BSE veroorzaakte ziekte Creutzfeldt Jacob zal uitbreken. Ned.3, 20.30-21.00u.

De plastisch chirurg. Eerste aflevering van een achtdelige serie over een privé-kliniek in Scheveningen waar o.a. facelifts, ooglid- en boezemcorrecties worden uitgevoerd. De actrice Sylvia de Leur wordt gevolgd tijdens haar overwegingen een corrigerende ingreep te laten uitvoeren. Net5, 20.30-21.00u.

De kalverslachterij. Tweede deel van een vierluik over het werk in een kalverslachterij. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht: Hollen of stilstaan. Portret van de jonge filosoof Florentijn van Rootselaar die meent dat het tijd is geworden voor een nieuw conservatisme. Ned.1, 21.50-22.14u.

Horror in the East. Slot van een tweeluik over de Japanse wijze van oorlogsvoeren. Toen het tij voor Japan begon te keren in WO II, prefereerden veel soldaten de dood boven overgave. Afl.: Death before surrender. BBC2, 22.00-22.50u.

Hopkins 24/7. Zie TV-vooraf. Net5, 22.00-23.00u.

37°. In Duitsland is, nadat twee kinderen zijn doodgebeten door honden, een hetze ontstaan tegen honden in het algemeen. ZDF, 22.15-22.45u.

Vinger aan de pols. Oncoloog dr. Bob Pinedo van het academisch ziekenhuis van de VU in Amsterdam gaat o.a. in op vragen over kanker. Wel of niet meedoen aan experimenten met nieuwe medicijnen, wel of niet laten opereren. Ned.1, 22.21-22.56u.

Die ZDF-dokumentation. De Bundeswehr, het Duitse leger, is dringend toe aan heroriëntatie en herstructurering. Afl.: Armee ohne Zukunft? ZDF, 22.45-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gasten zijn NRC Handelsblad-correspondent in India Anil Ramdas en auteur van het boek Je geld de baas, Carien Karsten. Ned.1, 21.02-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met BNN-presentator Jeroen Pauw over zijn nieuwe programma De Hemelpoort dat vanaf morgen te zien zal zijn. Verder vertelt de Molukse journalist Jim Pentury over zijn bezoek aan de Molukken. RTL4, 22.50-23.45u.

SPORT

Voetbal. Uitgebreide samenvatting van de vanmiddag gespeelde wedstrijd tussen VfB Stuttgart tegen Feyenoord in het UEFA Cup-toernooi. Verder vanaf 20.25 een voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Arsenal tegen Bayern München in het Champions League. Na deze wedstrijd ruime samenvattingen van o.a. Real Madrid tegen Anderlecht. Ned.2, 19.55-23.45u.

KUNST

Pitch. Over choreograaf Hans van Manen met impressies van een masterclass, een registratie van het ballet Déjà Vu en de muziek-keuzes voor zijn balletten. Ned.3, 23.38-0.30u.

FILM

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Frankrijk). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige `nouvelle vague': een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact sluit tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel). De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario. TV5, 18.15-20.00u.

The Maddening (Danny Huston, 1995, VS). Conventionele psychologische thriller van de zoon van John. Mia Sara en haar dochtertje worden gegijzeld door het getroubleerde echtpaar Burt Reynolds en Angie Dickinson. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

McHale's Navy (Bryan Spicer, 1997, VS). Televisieserie uit de jaren zestig lag ten grondslag aan kinderlijke komedie met Tom Arnold als gepensioneerde marinier die verzocht wordt in actie te komen tegen `de op een na beste terrorist ter wereld'. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

1984 (Michael Radford, 1984, Engeland). In menig opzicht ideale literatuurverfilming is een nauwgezette reconstructie van de nachtmerries uit de Koude Oorlog en doet geen enkele poging tot toetsing of actualisering van Orwells voorspellingen. Met John Hurt als de rebellerende censuurambtenaar Winston Smith en Richard Burton in laatste rol als schijnbaar zachtmoedige folteraar O'Brien. ARD, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Ercole / Hercules (Luigi Cozzi, 1983, Italië/VS). Relatief moderne, mythologische spektakelfilm smaakt als een videospelletje. Met Lou (de Hulk) Ferrigno. Morgen, SBS6, 15.00-16.40u., onderbroken door reclame.