Prins Claus reikt prijzen niet zelf uit

Fans zullen zijn humor missen. Prins Claus zal op 12 december de Prins Claus Prijzen niet uitreiken, omdat hij nog herstellende is van een ziekte. Kroonprins Willem-Alexander neemt de honneurs waar in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Twee jaar geleden maakte prins Claus een cabarateske act van de prijsuitreiking. Hij proclameerde ten paleize de Declaration of Amsterdam, waarin mannen worden opgeroepen zich van het juk van de alomtegenwoordige stropdas te ontdoen. ,,Voel de vrijheid van een open hals, stropdas af!'', zei de prins; de daad bij het woord voegend deed prins Claus zijn eigen das af en gooide hem met een zwier weg, geestdriftig gevolgd door de heren in pak in de zaal.

De Prins Claus Prijzen worden sinds 1997 toegekend aan personen en organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor cultuur en ontwikkeling. Kunstenaars, intellectuelen en culturele organisaties – uit landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben – worden gehonoreerd niet alleen wegens de hoge kwaliteit van hun werk, maar ook om hun grote betekenis in positieve maatschappelijke en culturele veranderingen.

Elk jaar wordt een hoofdprijs uitgeloofd van honderdduizend euro en een aantal prijzen van twintigduizend euro.