Pakjesavond

Vijf jaar werkte ik als junior-professor aan de Universiteit van Minnesota, gesteund door de stroom pakjes-van-thuis van mijn ouders. In de laatste week van november kwam er steevast een fors rantsoen snoepgoed, vergezeld van een gedicht. Toen eens zo'n pak wat beschadigd aankwam, werd ik op het secretariaat van mijn instituut ontboden om zelf de uitpuilende pepernoten terug te duwen en het karton weer wat dicht te plakken. Onder het bijeenrapen van het te vroeg gestrooide goed, legde ik de secretaresse uit wie de echte Sinterklaas was, en waarom wij die Santa C. maar een bedrieger vonden. Ze luisterde nauwelijks, starend naar de Hollandse hulpgoederen. Ik was al bijna bij de deur toen ze me terugriep. ,,Professor, can I ask you a question?'' Verwonderd bleef ik staan. Toen gooide ze het eruit: ,,But why does your mother send you dog food?''

    • Vincent Icke