Oude waarden in hiphop-revue

DJ Shadow was de man die zondagavond de meeste nieuwsgierigen naar de Solesides Reunion Tour trok. De enige onversneden blanke in deze zinderende hiphop-revue trok vier jaar geleden de aandacht van het hippe poppubliek met zijn baanbrekende album Endtroducing. Zijn breed uitgemeten missie destijds was de emancipatie van de hiphop-dj, wiens rol in de `mainstream' was gemarginaliseerd ten gunste van de opgeblazen ego's van het gros der rappers.

Hij kwam niet uit het niets. Vanaf begin jaren '90 maakte hij deel uit van de Californische `clan' rond het label Solesides. Zijn bescheiden rol op de platen van de groepen Blackalicious en Latyrx was vindingrijk, maar een stuk conventioneler dan op Endtroducing of de baanbrekende single In/Flux van drie jaar eerder, waaraan geen rapper te pas kwam. En zo was het ook op het concertpodium. DJ Shadow (eigenlijk Josh Davis) liet zijn dj-kunsten schitteren in enkele korte solosets, maar de rappers stalen de show.

In die rol voelde Davis zich zichtbaar op zijn gemak, zodat we de missie van hem en van de overige acts op het tot Quannum omgedoopte Solesides ruimer mogen opvatten. Het gaat om niets minder dan eerherstel voor de oorspronkelijke hiphop-waarden, waarin de draaitafelkunsten van de dj en de inhoud van de raps belangrijker zijn dan de respectievelijke ego's.

Aan de afwisselend omfloerste en gortdroge beats die DJ Shadow en Chief Xcel, de producer van Blackalicious, aan hun draaitafels en verdere machinerieën ontlokten, was duidelijk te horen dat de ritmes van de oorspronkelijke hiphop regelrecht teruggrijpen op de funk. Dat bleek nog altijd de meest effectieve bedding voor de ritmische spraakwatervallen van de met kleurrijke pseudoniemen behangen rappers Gift Of Gab, Lateef The Truth Speaker en Lyrics Born.

Afwisselend of, leuker nog, tegelijkertijd zorgde dit gezelschap voor een show met een hoge amusementswaarde en een naar hiphop-begrippen ongekende lengte van zo'n twee en een half uur. Tussen de bekende, populistische kreten van het kaliber `Say ho-oo' door was er ook ruimte voor meer moraliserende boodschappen, zoals `Don't Let Money Change You', de recente single van Blackalicious. Zo bewezen DJ Shadow en zijn vrienden/labelgenoten dat er wel degelijk leven is na het rapperloze Endtroducing. Hopelijk raakt het publiek daar ook van overtuigd, want ondanks de faam van Shadow zijn van de kersverse dubbele verzamel-cd Solesides Greatest Bumps in Nederland nog maar een paar honderd exemplaren verkocht.

Concert: Solesides Reunion Tour. Gehoord: 3/12, Melkweg, A'dam.

    • Jacob Haagsma