Leerlingen misbruikt door priester

De Britse politie is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen van seksueel misbruik op de Londense school van de twee zoons van premier Blair.

Een 44-jarige priester die twee jaar geleden overleed aan aids, David Martin, zou zeker zes leerlingen hebben misbruikt in zijn kamer in de London Oratory Church, de kerk waaraan de London Oratory School is verbonden. Kapelaan Martin, die is beschreven als een actieve homoseksueel, bezocht de school een keer in de week.

Politie en sociale diensten werden gealarmeerd nadat twee jongens hebben gezegd bang te zijn dat ze met hiv waren besmet. Eind vorig jaar werd al eens een onderzoek gedaan naar seksueel misbruik op de school. Dat gebeurde nadat een reeks anonieme brieven met beschuldigingen onder meer was terechtgekomen bij de aartsbisschop van Westminster, Cormac Murphy-O'Conor. De conclusie van dat onderzoek was onbeslist.

Het nieuwe onderzoek kwam op gang nadat Childline, een Britse kindertelefoon en hulpinstelling, nieuwe brieven kreeg, die zouden zijn geschreven door leerlingen of oud-leerlingen van de school. Er zijn geen aanwijzingen dat Blairs zoons Euan (16) en Nicholas (14) tot de mogelijk misbruikte leerlingen behoren.

Het onderzoek betekent verder gezichtsverlies voor de rooms-katholieke kerk in het Verenigd Koninkrijk na eerdere beschuldigingen van seksueel misbruik door Britse priesters. Murphy-O'Conor leidt een nationale commissie die richtlijnen voor de omgang van priesters met kinderen herziet.

Het is ook een smet op de reputatie van de school, die geldt als een van de beste katholieke staatsscholen van het land. De school weigert commentaar te geven, maar de Londense gemeente Fulham en Hammersmith, waaronder de Oratory valt, zegt ,,mee te werken'' aan het onderzoek.

Ouders betalen formeel geen schoolgeld voor hun kinderen, maar wel wordt een hoge vrijwillige bijdrage gevraagd. Blair kreeg ernstige kritiek van zijn partij toen hij zijn zoons naar een de facto privé-school stuurde. De premier leek zo het noodlijdende openbare schoolstelsel te ontduiken dat Labour officieel nastreeft.