IOC geeft internet geen aparte rechten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal op korte termijn geen exclusieve internetrechten van de Olympische Spelen verkopen. Het IOC beschermt daarmee de positie van de televisie.

Dat zei gisteren Dick Pound gisteren als vice-voorzitter van het IOC op een tweedaags congres in Lausanne over `sport en nieuwe media'. De Canadees wees erop dat verkoop van de rechten de tv-contracten te zeer zou schaden en dat de verkoop van uitzendrechten op sportevenementen via het net nog geen grote bedragen oplevert.

De olympische beweging zou wel gek zijn om internet te negeren. Met deze woorden opende IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch het congres. Hij hield zijn gehoor voor dat de sportwereld niet meer om de nieuwe media heen kan. ,,Veertig jaar geleden zei een van mijn voorgangers tegen de IOC-vergadering: `Beste vrienden, wij redden het in het IOC al zestig jaar zonder de televisie en zullen dat de komende zestig jaar zeker ook doen. Ik kan dat vandaag ook over internet zeggen, maar dan zou u mij voor gek verklaren. Deze vergadering is zeer belangrijk voor de toekomst van de Olympische Spelen en de sport.''

Dick Pound plaatste de kanttekening dat de sport op dit moment nog niet veel rijker wordt van nieuwe media. ,,Niemand int vette cheques met internetrechten'', zei hij. Sportsites zijn weliswaar ontzettend populair en de fans gebruiken ook steeds meer de mobiele telefoon om uitslagen en nieuws van hun favoriete team te volgen, maar de snel ontwikkelende markt plaatst het IOC voor problemen.

De organisatie stelde de voorbije twee decennia de olympische toekomst veilig met de verkoop van uitzendrechten aan de televisie. Met de televisie-contracten zijn miljarden guldens gemoeid. Zo betaalde de Amerikaanse zender NBC bijna 1,3 miljard dollar (3,5 miljard gulden) om de Zomerspelen in Sydney en de komende Winterspelen in Salt Lake City te mogen uitzenden. De sportofficials zijn bang dat de waarde van deze contracten keldert als nieuwe verbintenissen met internetproviders worden gesloten.

Tijdens de Spelen in Sydney worstelde het IOC al hevig met het internetdilemma. Enkele sites kregen de exclusieve rechten op vermelding van het olympische nieuws, illegale uitzenders werden uitgebannen.

In Lausanne zijn vertegenwoordigers van de Spelen in Salt Lake City (2002), Athene (2004) en Turijn (2006) en van de kandidaat-steden voor de Spelen in 2008 aanwezig, Peking, Istanboel, Toronto, Parijs en Osaka. ,,Zij hebben waarschijnlijk het meeste baat bij onze gesprekken in de komende dagen'', zei Samaranch.

Volgens Pound, met de Belgische arts Jacques Rogge de belangrijkste kandidaat om medio volgend jaar Samaranch als voorzitter van het IOC op te volgen, moet de sportwereld zich niet laten meeslepen door de hype rond internet. ,,Ik zie nog geen grote inkomsten'', zei hij. ,,Er is nog geen betrouwbaar winstmodel. Als je de beurs bekijkt, zie je dat er veel goede ideeën zijn maar dat niemand weet hoe je het geld kan verdienen.''