Internationaal

LONDEN

In Europa stonden de technologieaandelen vanochtend weer in de belangstelling. Nadat de sector de afgelopen week onder zware druk stond, lijkt het nabije einde aan de onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de aandelen nu een duw in de rug te geven.

Op de beurs van Londen stonden het mobiele-telefoniebedrijf Vodafone en de farmacieconcerns Glaxo Wellcome en AstraZeneca in de belangstelling. Alledrie stegen meer dan 2 procent.

De FTSE-100 kom vanochtend 1,6 procent naar 6.256 punten.

FRANKFURT

In Duitsland zorgden de grote technologie- en telecomfondsen als Deutsche Telekom en SAP voor een herstel van de DAX-index. Die steeg vanochtend 1,9 procent en noteerde rond het middaguur 6.529 punten.

Een dissonant op de beurs van Frankfurt was het mediabedrijf EM.TV, dat leed onder de naweeën van de winstwaarschuwing die het gisteren gaf. EM.TV daalde 5,4 procent.

PARIJS

De telecomfondsen op de beurs van Parijs, die de afgelopen dagen sterk waren gedaald, waren weer gewild. Zij sleepten de CAC-40 mee omhoog. Die noteerde rond het middaguur 1,9 procent hoger op 5.902 punten.

TOKYO

De index van de beurs van Tokyo leed vandaag onder beleggers die hun winsten van de afgelopen drie dagen wilden verzilveren. De winstnemers duwden de Nikkei 1,7 procent naar beneden. Aan het einde van de handelsdag noteerde de beursgraadmeter 14.695 punten.

De Japanse markt was de uitzondering onder de Aziatische beurzen. De index van Hongkong steeg 0,2 procent naar 14.582 punten, de Zuid-Koreaanse beurs klom liefst 3 procent naar 516,96 punten, en de Taiwanese index dikte een half procent aan op 5.199 punten.

NEW YORK

Beleggers in de Verenigde Staten zochten gisteren hun heil in bedrijven die in het verleden hebben aangetoond dat ze geld kunnen verdienen, bedrijven uit de `oude economie' met andere woorden. Tegenvallende cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en een rechterlijke beslissing in het voordeel van de Republikeinse presidentskandidaat Bush duwden de koersen van aandelen als Minnesota Mining & Manufacturing en DuPont omhoog. De Dow-Jonesindex van dertig grote industriële fondsen sloot 1,8 procent hoger op 10.560 punten.

De fondsen in de Nasdaq reageerden minder uitgelaten op de nieuwste macro-economische cijfers. De graadmeter van de technologiebeurs daalde 1,1 procent.