Iedere Feyenoordfan z'n eigen politieman

Duizend agenten bewaken vanmiddag bijna 800 supporters van Feyenoord bij het UEFA Cupduel tegen Vfb Stuttgart.

Vanwege de slechte reputatie van het Feyenoord-legioen zette de politie van Stuttgart vanmiddag maar liefst duizend agenten in om de orde te bewaken bij de om vier uur begonnen UEFA-Cupwedstrijd tegen Vfb Stuttgart. Bij verscherpte controles aan de grens met Nederland werden al enkele supporters tegengehouden omdat ze in Duitsland als hooligan staan geregistreerd. De Duitse politie wordt geassisteerd door zes rechercheurs uit Rotterdam, die de 779 Feyenoord-fans nauwlettend observeren.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zei vanochtend zich geen zorgen te maken over het gedrag van de supporters, die de club dit seizoen ook in Europese uitwedstrijden weer mogen volgen. Feyenoord had zijn aanhang vorig jaar een reisverbod opgelegd na diverse ontsporingen bij Europa-Cupduels in Duitsland. Twee jaar geleden misdroegen de fans zich bij het bezoek aan Stuttgart, eerder werden in Leverkusen 1.200 vandalen opgepakt. ,,Die mensen hebben nu een strafblad in Duitsland'', vertelt de Rotterdamse `chef evenementen' Hans Opmeer. ,,We hebben ze gewaarschuwd dat ze door de Duitse politie binnenstebuiten worden gekeerd als ze toch naar Stuttgart komen.''

Zowel bij de clubleiding van Feyenoord als bij de Rotterdamse politie leefde de angst dat niet geregistreerde supporters vanmiddag toch een kaartje hebben kunnen kopen aan de kassa's van het Gottlieb Daimler-stadion, hoewel dat formeel verboden is. Maar Vfb Stuttgart verwacht door de slechte resultaten van de ploeg zo weinig toeschouwers dat wellicht een oogje wordt dichtgeknepen. ,,Als het om de centen gaat, wordt beleid wel eens opzij geschoven'', zegt Opmeer. ,,En dat kan pijnlijk zijn voor Feyenoord, want die club krijgt de schuld als het onverhoopt fout gaat met de supporters.''

Hoewel het een bizarre gedachte is dat de politie van Stuttgart voor elke Feyenoord-supporter meer dan één agent inzet, constateert Opmeer dat ,,die overkill aan politiemacht wel een afschrikwekkend effect heeft''. Volgens hem zullen kwaadwillende supporters zich wel twee keer bedenken voor ze naar Stuttgart komen. ,,Door ze uit de anonimiteit te halen, kunnen we ze beter in de gaten houden'', stelt Opmeer. Samen met hun Duitse collega's patrouilleerde het Rotterdamse politieteam vanmiddag in de binnenstad van Stuttgart. ,,Nu is het rustig'', zei Opmeer aan het begin van de middag. ,,Maar mensen kunnen om niets helemaal uit hun dak gaan, alsof een bom in hen ontploft. Daarom loop je als agent vaak achter de feiten aan.''

Opmeer maakt zich meer zorgen over de confrontatie tussen de aanhang van Feyenoord en Ajax, zondag in Rotterdam. ,,We hebben aanwijzingen dat de harde kern zich al opmaakt voor hun klapper van het seizoen.'' Tussen de 500 en 600 agenten worden ingezet om de klassieker te begeleiden. Opmeer: ,,Het valt aan de burger niet meer uit te leggen. Terwijl de burger voor het aangeven van diefstal tegenwoordig naar een `call-center' wordt verwezen, ziet hij zondag in Rotterdam massaal blauw op straat. Maar het gewone politiewerk ligt op zijn kont door een schrijnend gebrek aan personeel.''

    • Robèrt Misset