Hashimoto keert terug als minister

Twee oud-premiers keren als minister terug in de nieuwe regering van de Japanse premier Yoshiro Mori. Deze opvallende stap maakte Mori vandaag bekend bij de herschikking van zijn kabinet.

Premier Mori moest echter ook een tegenslag incasseren met het aftreden van de populaire minister Taichi Sakaiya, hoofd van het Economisch Planbureau, die fungeerde als economisch woordvoerder van de regering.

Mori's opvallende stap om voormalig premier Ryutaro Hashimoto op te nemen in zijn regering en oud-premier Kiichi Miyazawa te herbenoemen op Financiën, wordt ingegeven door de extreem lage populariteit van de premier en de instabiliteit van zijn regering. Ook is het de bedoeling dat met de herschikking van de ministeries de rol van politici in beleidsvorming toeneemt. Om die reden is eerder de rol van ambtenaren in parlementaire debatten verminderd. Inhoudelijke vragen aan ministers vanuit het parlement werden tot voor kort altijd door ambtenaren beantwoord. Politici stonden bekend om hun onkunde en premier Mori is daarop geen uitzondering.

Minister Miyazawa (Financiën) is een van de weinige leden van het zittende kabinet die wel om zijn vakkennis wordt geroemd en hij blijft dan ook in het nieuwe kabinet op zijn post. Toenmalig premier Keizo Obuchi nam in 1998 de opvallende stap de oud-premier terug te halen in de lagere functie van minister toen het land werd geplaagd door recessie en dreigende crisis in de financiële sector. Mori heeft met Ryutaro Hashimoto nu een tweede oud-premier in zijn regering opgenomen. Hashimoto krijgt als minister de verantwoordelijkheid voor hervorming van het openbaar bestuur.

Opvallende afwezige in het nieuwe rijtje namen is minister Taichi Sakaiya, hoofd van het Economisch Planbureau. Mori heeft hem gevraagd te blijven, maar Sakaiya weigerde vandaag. Sakaiya was zeer belangrijk voor het wekken van vertrouwen bij het publiek en het uitleggen van beleid. Hij is eigenlijk schrijver/commentator met grote economische kennis en spreekt de taal van het grote publiek. Ook Sakaiya werd in 1998 door Obuchi aan boord gehaald en houdt het na twee jaar voor gezien.

Een laatste opvallende verschijning in de nieuwe regering is Hakuo Yanagisawa die toezicht krijgt op de financiële sector. Yanagisawa was de eerste minister op deze post toen die tijdens de crisis van '98 werd ingesteld. Hij verdiende toen respect voor de wijze waarop hij een aantal grote faillissementen in de financiële sector afhandelde.

De ministers die vandaag zijn opgestapt hebben grotendeels slechts zes maanden op hun zetel gezeten. Bij hun aantreden was deze termijn reeds bekend. De reden dat Mori hen voor deze korte termijn heeft aangesteld, is dat alle lang zittende parlementariërs van de regerende LDP ten minste één keer minister willen zijn.

    • Hans van der Lugt