GETEKENDE HELDEN

Na de `flippo's' was Pokémon de tweede rage op schoolpleinen. Eerst was er het computerspel, daarna kwamen de dure verzamelkaarten. Weerloze ouders moesten flink betalen om hun kinderen te voorzien van kaarten, waarmee ze andere kinderen konden verslaan tijdens het Pokémon-kaartspel. Die verzamelwoede wordt op een slimme manier gevoed door een constante stroom teken- en bioscoopfilms waarin de hoofdpersoon Ash samen met zijn vrienden rondreist en Pokémons verzamelt. Ash' doel is de beste `trainer' te worden, en dat kan alleen als hij alle Pokémons bezit en regelmatig vijanden verslaat.

Elke aflevering is voorzien van de slogan `gotta catch 'em all!'. Fantasie en realiteit lopen daardoor op een marketing-technisch briljante wijze in elkaar over. De kinderen denken dat ze een soort trainer kunnen worden als ze maar genoeg investeren.

De serie Digimon lijkt verdacht veel op Pokémon. Ook daar reist een groep kinderen rond met een aantal monsters, die zich, ondanks hun knuffelige uiterlijk, behoorlijk kunnen verweren. Het verschil is dat Digimon zich afspeelt in een virtuele, digitale wereld. Leider Taichi en zijn vrienden ontdekken dat ze personages zijn in een soort computerspel. Digimon is duidelijk nog meer vergroeid met internet, games en de koopbare fantasiewereld van kinderen.

Digi- en Pokémon zijn de moderne versies van de Role-playing games uit de jaren tachtig waarvan `Magic, the gathering' veruit de meest populaire was. Rondreizen in een fantasiewereld terwijl je wordt bijgestaan door monsters met speciale krachten biedt oneindig veel spannende situaties. Zo ook in de tekenfilmseries Poké- en Digimon. Het is echter niet alleen spanning en vermaak, er wordt voortdurend gehamerd op zaken als angst overwinnen, teamwork, respect voor de natuur en je best doen zodat je kunt groeien. Inhoudelijk zijn deze Japanse tekenfilms redelijk onschuldig en zelfs educatief te noemen. Wat af en toe wel een griezelige vorm aanneemt is de perfecte koppeling tussen fantasie en marketing.

Pokémon is elke werkdag om 16.45 te zien bij Fox8. Digimon: elke zaterdagochtend op dezelfde zender. (Tekst Gerard Zeegers, montage Marcel de Lange)

    • Gerard Zeegers