Gebit `Millennium Man' mensachtig

De zes miljoen jaar oude mensachtige fossielen die onlangs in Kenia werden gevonden zijn afkomstig van ten minste vijf individuen, zowel mannen als vrouwen. Zij liepen rechtop en hadden een mensachtig gebit, en zouden daarom de overgang van mensaap naar mens kunnen markeren. Algemeen wordt aangenomen dat de gemeenschappelijke voorouder van chimpansee en mens vijf à zes miljoen jaar geleden moet hebben geleefd.

Paleontologen van het Parijse Collège de France en de Keniaanse Community Museums ontdekten de resten van de oudste mensachtigen op 25 oktober in de Tugen-heuvels in de Keniaanse provincie Baringo, waar meer vroege mensachtigen zijn gevonden. De onderzoekers doopten de nieuwe mensachtige `Millennium Man'.

Aan de hand van de lengte van de beenderen denken de onderzoekers dat de Millennium Man de lichaamsgrootte van een moderne chimpansee moeten hebben gehad. Uit een bijna perfect bewaard gebleven linkerdijbeen leiden zij af dat het dier sterke achterpoten heeft gehad en rechtop heeft kunnen lopen. Tegelijkertijd had het stevige bovenarmen, waaruit de onderzoekers concluderen dat het ook goed in bomen heeft kunnen klimmen.

De `Millennium Man' had net als de moderne mens kleine snijtanden en goed ontwikkelde kiezen, hetgeen wijst op een dieet van plantaardig materiaal met af toe vlees.

Dr. Jelle Reumer, directeur van het Natuurmuseum Rotterdam, reageert sceptisch. ,,Rechtoplopen en een overeenkomend gebit als zodanig maken een dier nog geen mens. Ook andere aapachtigen kunnen zich op die manier hebben aangepast aan veranderende omstandigheden waarin het bos verdwijnt en er een savanneachtig landschap ontstaat. De overeenkomsten hoeven nog niet te betekenen dat er een directe lijn naar de mens bestaat. Ik zou daarom wel eens een schedel willen zien.''