Fusie Excite en Chello loopt stuk

De voorgenomen fusie tussen de aanbieders van snel internet Excite AtHome en UPC-dochter Chello is vannacht afgeblazen. De onderhandelingen zijn mislukt door de verlaagde waarde van UPC op de beurs.

Voor het Nederlandse-Amerikaanse kabelbedrijf UPC is het afblazen van de fusie een bittere pil, zeggen analisten. Chello zou door de deal schaalgrootte hebben gekregen en financieel onafhankelijk zijn geworden van UPC, dat gebukt gaat onder een grote schuldenlast. UPC gaat Chello nu samen laten werken en misschien samenvoegen met dochter UPC Media, aldus een persbericht van het kabelbedrijf. Zowel Chello als UPC Media zijn volle dochters van UPC.

De koers van UPC kelderde vanochtend na het begin van de handel met ruim acht procent. In de loop van de ochtend herstelde het aandeel. Rond het middaguur noteerde UPC 12 euro, 5,9 procent minder dan gisteravond.

UPC en het Amerikaanse UnitedGlobalCom, dat een meerderheidsbelang heeft in het kabelbedrijf, lieten onlangs aan Excite AtHome weten dat ze niet langer in staat waren aan de fusie-overeenkomst te voldoen zoals die in maart was voorgesteld. De koers van UPC stond destijds boven de 80 euro en zakte vorige maand onder de 10 euro. Daarmee zijn de aandelen niet langer een aantrekkelijk betaalmiddel.

Excite AtHome kreeg verschillende alternatieve overeenkomsten voorgelegd, maar op basis daarvan besloot het dat het ,,niet langer in het belang van aandeelhouders, klanten, overzeese joint-venturepartners en werknemers'' was om de transactie door te zetten, aldus de verklaring. Excite AtHome vreesde dat de voorgestelde, complexe aandeelhoudersstructuur hinderlijk zou zijn geweest voor ,,de soepele uitvoering van de internationale strategie van Excite AtHome''.

Bovendien was het de bedoeling dat Excite Chello volgend jaar met een beursgang aan extra financiële middelen zou komen. De kans op een goed gevulde kas is echter heel klein geworden gezien het huidige beursklimaat. Een beursgang van Chello die 1,7 miljard gulden had moeten opbrengen, werd eerder dit jaar afgeblazen.

Volgens de fusie-overeenkomst zou UPC zijn dochter Chello inbrengen. Het Amerikaanse Excite AtHome zou zijn internationale activiteiten in Europa en Azië hebben ondergebracht bij Excite Chello. UPC en Excite AtHome zouden ieder een belang van rond de 45 procent krijgen en 10 procent van het nieuwe bedrijf zou in handen komen van het management van beide bedrijven.

Aan Excite Chello zou een lening worden verstrekt van 400 miljoen euro. Daarvan zou 200 miljoen euro worden verstrekt door Liberty Media, 100 miljoen door UnitedGlobalCom en 100 miljoen door Excite AtHome. Liberty Media is het bedrijf van de Amerikaanse kabelpionier John Malone, dat een controlerend belang heeft in UnitedGlobalCom. Excite AtHome is actief in Nederland, Japan, Duitsland en Australië en voorziet buiten de Verenigde Staten ongeveer 175.000 klanten van breedbandinternet. Chello had aan het einde van het derde kwartaal 264.000 abonnees.