ER zonder glamour

,,Ik kan het niet uitstaan dat een ambtenaar met alleen middelbare school me vertelt wat ik wel en niet met een patiënt mag doen.''

De chirurg beent boos door de gangen van Johns Hopkins Hospital. Hij heeft een veertienjarig patiëntje met een tumor in haar baarmoeder. Haar health managament organisation (HMO) wil niet betalen voor nóg een CT-scan om te kijken hoe de tumor groeit. De HMO, een soort ziektekostenverzekeraar die de goedkoopste opties zoekt en vooraf geïnformeerd wil worden, heeft er ook een maand over gedaan om toestemming voor de operatie te geven.

Het ziekenhuis betaalt de scan dan maar zelf. De tumor, zo valt daarop te zien, is al buiten de baarmoeder gegroeid. ,,Deze operatie had één of twee maanden geleden gedaan moeten worden!'' De chirurg is nu kwaad. De moeder van het meisje schiet voortdurend in tranen, maar zit verder altijd met een blocnote op schoot en een pen in haar hand. Ze managet haar dochters behandeling.

Johns Hopkins Hospital ligt in de Amerikaanse stad Baltimore. Het beroemde ziekenhuis is verbonden aan een even beroemde universiteit. Medische zorg is er, sinds de rijke koopman Hopkins de universiteit eind negentiende eeuw oprichtte, altijd verbonden geweest met onderzoek.

De eerste aflevering van de documentaireserie Hopkins 24/7, uitgezonden door Net5, toont beelden van de wekelijkse evaluatiebijeenkomst van chirurgen. Senior zit voor: ,,We hadden deze week 195 grote operaties, met 4 doden en 20 complicaties.'' De behandelende chirurgen krijgen kritische vragen. De voorzitter naderhand tegen de interviewer: ,,Het doel van deze bijeenkomst is om de volgende keer slim genoeg te zijn om ongelukken te voorkomen.''

Baltimore heeft de gebruikelijke Amerikaanse grotestadsproblematiek met veel schietpartijen. De slachtoffers komen op de eerste hulp binnen en bloeden leeg of worden gered met heroïsch aandoende ingrepen. Wat medisch drama betreft concurreert deze serie met ziekenhuissoaps als ER. De meerwaarde zit in de traumachirurg die groepjes jongeren rondleidt langs de bedden met schotwondpatiënten: ,,We willen hiermee de glamour uit de geweldscultuur halen.'' Hopkins is een interessantere Amerikaanse versie van Vinger aan de pols.

Hopkins 24/7, Net5, 22.00-23.00u.

    • Wim Köhler