Dekker wielrenner van het jaar

Erik Dekker is uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De winnaar werd bepaald na een peiling onder oud-coureurs, vertegenwoordigd in de Club van 48, nog actieve wielrenners en lezers van het tijdschrift Wieler Revue. In andere categorieën, zo bleek gisteren in Den Bosch, waren er onderscheidingen voor Leontien van Moorsel (vrouwen), Bram Tankink (neo's) en Richard Groenendaal (offroad).

Dekker dankt de Gerrit Schulte Trofee en Gouden Spaak aan zijn opvallende optreden in de Ronde van Frankrijk van afgelopen zomer. De renner uit de ploeg van Rabobank won drie ritten, maar was na de Tour ook nog succesvol in de Ronde van Nederland en de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian.

De keuze voor Van Moorsel lag al net zo voor de hand. De uit Boekel afkomstige renster won in Sydney drie olympische titels. Groenendaal werd bekroond als beste in de offroad-categorie. De Brabander werd begin dit jaar wereldkampioen veldrijden in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel.

Tankink ontving de zilveren spaak onder meer vanwege zijn in Limburg behaalde nationale titel voor neo's op de weg. De aanstaande prof bij de Belgisch-Nederlandse formatie Domo-Farm Frites viel daarnaast op in enkele buitenlandse rittenkoersen.