Woede over massale amnestie Spanje

Een massale gratieverlening, waarbij 1442 veroordeelden een kwijtschelding van hun straf hebben gekregen, heeft in Spanje voor grote onrust gezorgd. Vooral het ongedaan maken van het ontslag van voormalig rechter Javier Gómez de Liaño heeft veel woede gewekt. De conservatieve regering van premier José María Aznar wordt ervan beschuldigd de gevolgen van een rechtse samenzwering te willen gladstrijken.

De amnestie, die vrijdag onverwachts door de regering werd bekendgemaakt, was volgens minister van Justitie Ángel Acebes een gevolg van een verzoek van de Paus in verband met de 22ste verjaardag van de Spaanse grondwet en de naderende millenniumwisseling. Rechtsgeleerden zijn echter van mening dat juist diezelfde grondwet collectieve amnestie verbiedt.

Steen des aanstoots is vooral het eerherstel van de conservatieve ex-rechter Gomez de Liaño. De rechter vaardigde drie jaar geleden arrestatiebevelen uit tegen de volledige top van de aan de socialisten gelieerde media-gigant Prisa op basis van een dubieuze beschuldiging van fraude. Het Hof concludeerde later dat de aanklacht uit de lucht gegrepen was, en dat de rechter zich had ingelaten met een samenzwering om de top van het concern achter slot en grendel te krijgen. Als straf werd Gómez de Liaño deze zomer voor de rest van zijn loopbaan uit de rechterlijke macht gezet.

Tot groot ongenoegen van het Hof, de linkse oppositie en Spanjes kwaliteitskrant El País (onderdeel van Prisa) heeft de rechter eerherstel gekregen. Organisaties van progressieve rechters vinden dat de regering zichzelf en het Spaanse rechtssysteem voor schut zet. Het amnestiebesluit werd daarentegen toegejuicht door de regeringsgezinde kranten en de politiek benoemde top van justitie. De kwijtschelding van de straf komt uitgerekend in de week dat de geautoriseerde biografie van Spanjes ,,superrechter'' Baltasar Garzón in de winkels is verschenen. Hierin wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe Gomez de Liaño – een voormalige vriend van Garzón – in nauwe samenwerking met een aantal politieke tegenstanders van de socialisten de beschuldiging tegen het uitgeversbedrijf in elkaar zette.