Weinig vacatures in zorg en onderwijs

In de gezondheidszorg en het onderwijs zijn minder vacatures dan in andere sectoren. In de zorg bedraagt het aantal vacatures als percentage van de werkende beroepsbevolking 1,8, aanzienlijk onder het gemiddelde van 2,5. Dit percentage is voor het onderwijs 1. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vanmorgen zijn gepubliceerd. De cijfers zijn opmerkelijk omdat in beide beroepsgroepen de indruk bestaat dat er een groot personeelstekort is.

Volgens het CBS komt dit doordat de openstaande vacatures in deze sectoren direct merkbaar zijn. ,,Dit wordt hard gevoeld in de samenleving. Leerlingen die naar huis worden gestuurd en de langere wachtlijsten in de zorg zullen sneller opvallen dan bijvoorbeeld een langere leveringstijd in de industrie.''