Vijand van het notitieblokje

Een jaar of tien geleden kocht ik een dictafoontje. Het was een kleine langwerpige cassetterecorder met zo'n minibandje. Ik had al een gewone cassetterecorder, maar dit leek me nu zo ontzettend handig. Ik had indertijd geregeld last van geniale invallen, maar was niet geniaal genoeg om ze te onthouden. Ik zag het helemaal voor me: ik zou dat dictafoontje altijd bij me dragen. Vooral op eenzame wandelingen in de bergen, want hoe eenzamer de bergwandeling, hoe genialer de invallen.

Hoeveel dat dictafoontje kostte weet ik niet meer, maar het was weggegooid geld, want ik heb het bijna nooit gebruikt. Het bleek net te groot voor de broekzak, en voor het serieuzere werk was de opnametijd te beperkt.

Toch heb ik altijd een zwak gehouden voor dictafoontjes. Ze behoren tot de spullen waarvoor je bezwijkt op Schiphol, zeker als je te vroeg incheckt en dus veel tijd overhoudt voor de elektronicawinkels aldaar. Onlangs ben ik gevallen voor een specimen uit de nieuwe generatie digitale dictafoons en nu weet ik het zeker: er was in mijn leven altijd al ruimte voor een dictafoon, maar ik was er te vroeg bij. Wat een fantastische apparaatjes zijn er tegenwoordig op de markt!

Waartoe is de dictafoon op aarde? Om zonder morren precies op te nemen wat wij zeggen. Bij het ouderwetse dictafoontje kwamen die berichten allemaal achter elkaar te staan. Zo gaat dat nu eenmaal met cassettebandjes. Je kon wel doorspoelen, maar dan nog bleef het een zootje: invallen, ideeën, halve of hele brieven, kaf en koren stonden door en achter elkaar.

Dat is bij het digitale dictafoontje niet meer nodig. Neem de Sony IC Recorder ICD-37. Dat is een apparaatje dat maar 55 gram weegt, slechts 8 centimeter hoog is en anderhalve centimeter dik, maar dat – mits goed gebruikt – uw geheugen flink kan ontlasten.

Het digifoontje is ingedeeld als een kaartenbak met drie kaartjes (`files'): A, B en C. In totaal kunt heeft u 45 minuten inspreektijd, in maximaal 99 boodschappen. Bij iedere boodschap worden datum en tijd vastgelegd. Op het afleesvenster is te zien hoeveel spreektijd u nog over heeft. Er is een knopje om de boodschap op te nemen, af te spelen of te wissen. Er is een toets om per kaartje door de boodschappen te lopen, en een toets om naar een ander kaartje te gaan. Het microfoontje is niet groter dan een speldenknop, maar de geluidskwaliteit is prima, vooral in stille ruimtes. Er zijn drie afspeelsnelheden en er is een hold-knop, die voorkomt dat alleen broekzakgeluiden worden opgenomen.

Tot zover het technische gedeelte. Nu komt het eropaan uw boodschappen te organiseren. U spreekt bijvoorbeeld alles wat met uw werkAgenda te maken heeft, in op kaartje A. De Boodschappen die moeten worden gedaan komen op B, en C, tja, dat kan van alles zijn: bijvoorbeeld dingen die met uw privé-leven te maken hebben. Heeft u iets ingesproken op A dat naar C moet? Geen probleem, want je kunt een boodschap verplaatsen (kom daar eens om bij de oude dictafoontjes). U heeft 15 boodschappen op A staan en u wilt aan boodschap 14 iets toevoegen? Speel die boodschap af, druk op record en uw toevoeging wordt keurig aan het eind van de bestaande tekst toegevoegd. Is boodschap 14 niet langer relevant? Druk op erase terwijl u hem afspeelt, en boodschappen 13 en 15 worden hernummerd en tegen elkaar aangeschoven, waardoor er opnametijd vrijkomt. Wilt u even snel alle boodschappen horen? Hou de playknop wat langer ingedrukt en uw digifoon laat het begin van alle boodschappen kort horen (wat betekent dat u ze goed moet inspreken; geen gewauwel in het begin, meteen to the point komen).

Natuurlijk zijn er concurrenten, die zijn er gelukkig altijd. Maar ze werken ongeveer hetzelfde. De Sony IC Recorder ICD-37 kost nu 250 gulden. Duurdere modellen hebben meer opnametijd (90 minuten) en bij sommige kun je de opnames downloaden op je pc, waar ze als geluidsbestanden worden opgeslagen. Toshiba noemt ze Digital Memory Recorders, Panasonic spreekt van IC Chip Recorders, Olympus van Digital Voice Recorders. Sommige zien eruit als een afstandsbediening van een televisietoestel, andere als een pen. Olympus tekende voor het lelijkste, zwaar ergonomische model. Knijp een zacht kadetje samen in uw hand en u weet hoe de V-90 van Olympus eruitziet.

Ik heb mijn digifoontje nu een maand dagelijks gebruikt. Ik moest er even aan wennen dat je soms in het openbaar tegen je hand staat te praten, maar wat is het prettig om in de auto even een inval te kunnen inspreken, snel de ruwe schets van iets te dicteren, een plaats te hebben voor die vele kleine, onnozele dingen die je maar blijft vergeten en die je altijd pas te binnen schieten als je geen pen en papier bij de hand hebt. Nachtelijke invallen kunnen nu ook eenvoudig worden verwerkt, want het digifoontje is makkelijk in het donker te bedienen. Kortom: de zakdictafoon is de digitale vijand van potlood en notitieblokje, maar wat een fijne vijand.

Voor de modellen van Sony,

zie www.sel.sony.com/SEL/consumer/

icrecorder/models.html

Voor de modellen van Toshiba,

zie www.cp.toshiba.com.sg/dmemspec.htm

Voor de modellen van Panasonic,

zie www.panasonic.com

Voor de modellen van Olympus,

zie www.olympus-europa.com/

voice_processing/

    • Ewoud Sanders