Vertrek Duut kan Fortuna niet inspireren

Het terugtreden van trainer-coach Henk Duut heeft niet het gewenste schokeffect teweeg gebracht bij Fortuna Sittard. De hekkensluiter in de Nederlande voetbalcompetitie verloor zaterdag opnieuw, met 1-0 van FC Utrecht ditmaal.

Interim-coaches Hans de Koning en Dick Voorn zagen vier minuten voor tij hoe Utrecht-spits Igor Gluscevic, op aangeven van Pascal Bosschaart, het enige doelpunt van de wedstrijd mocht intikken. Kort daarop kreeg verdediger Robert Roest nog een kans de ploegen op gelijke hoogte te brengen, maar de oud-speler van FC Utrecht faalde oog in oog met doelman Harold Wapenaar. ,,Het zat niet mee'', verzuchtte De Koning naderhand. ,,Volgende week Sparta. We geven ons niet over.''

Ook NEC won gisteren met minimaal verschil. Ondanks de afwezigheid van spitsen Georgi Hristov en Jack de Gier (beiden geschorst) was de ploeg van trainer Johan Neeskens met 1-0 te sterk voor FC Twente. Veteraan Anton Janssen maakte vlak voor rust het enige doelpunt. ,,Deze overwinning geeft veel vertrouwen voor de komende weken waarin we ook nog niet op volle sterkte zijn'', oordeelde Neeskens.

Opvallende verschijning aan de kant van NEC was doelman Albert van der Sleen, die na een jarenlang verblijf in de eerste divisie (Eindhoven) zijn langverwachte debuut maakte in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. Van der Sleen maakte een solide indruk, en weerhield Jan Vennegoor of Hesselink een paar keer van scoren.

Het bestuur van de club uit Nijmegen heeft topschutter Hristov een geldboete opgelegd. De 24-jarige spits is gestraft voor zijn wangedrag, vorige week in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. De Macedoniër deelde een elleboogstoot uit aan tegenstander Klompe. De tuchtcommissie van de voetbalbond schorste Hristov vorige week voor vier wedstrijden.

FC Groningen begon gisteren zwaar gehandicapt aan het duel tegen RKC Waalijk. Trainer Jan van Dijk moest maar liefst negen spelers thuislaten. Toch pakte de nieuwkomer gisteren een punt in Brabant, na een uiterst matig duel: 0-0. Een aantal basisspelers, onder wie Peter Hoekstra, Dejan Curovic en Hugo, ontbrak wegens blessures. Zo hoog was de nood dat Van Dijk zelfs de pas 16-jarige Arjan Robben moest inbrengen.

Sparta, met de teruggekeerde John Nieuwenburg in de basis, deed zaterdag goede zaken door concurrent De Graafschap met 2-1 te verslaan. Ali Elkhattabi maakte zijn dertiende competitietreffer.