Verontruste Armstrong blij met inbeslagname van urine

Tweevoudig Tourwinnaar Lance Armstrong heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat de Franse justitie onlangs urinestalen in beslag heeft genomen. Het gaat om urinemonsters van renners uit de US Postal-ploeg die zijn afgenomen in de Ronde van Frankrijk, waaronder die van de veelvuldig geteste Armstrong.

De inbeslagname is onderdeel van het gerechtelijk onderzoek dat de Franse justitie uitvoert naar mogelijk dopinggebruik bij de Amerikaanse ploeg. Justitie ondernam actie in oktober nadat in een anonieme brief aan de Franse krant Le Monde was beschreven dat medewerkers van het tv-station France 3 in de Tour resten van een middel met kalfsbloed hadden gevonden in afval van US Postal.

Overigens gaat het om een middel dat niet voorkomt op de dopinglijst van de internationale wielrenunie (UCI).

Armstrong was volgens zijn manager Bill Stapleton `thrilled' toen hij hoorde van de inbeslagname, omdat hij er zeker van is dat tests zullen aantonen dat hij geen doping heeft gebruikt. ,,We weten dat Lance schoon is'', zegt Stapleton op de website van Armstrong. ,,Hij heeft niks te verbergen.''

Bij US Postal bestaat de vrees voor een slepende affaire, die de voorbereiding op het nieuwe seizoen en Armstrongs wedstrijden nadelig kan beïnvloeden. Volgens Stapleton heeft Armstrong slecht geslapen als gevolg van de beschuldigingen aan zijn adres. ,,Hij kan zich niet adequaat voorbereiden op de volgende Tour tenzij dit probleem uit de wereld is.''

Het nieuws van de inbeslagname werd zaterdag bekendgemaakt door de Franse minister van sport, Marie-George Buffet, een dag nadat US Postal in Texas was begonnen met de wintertraining. ,,Justitie heeft de monsters die verband houden met de affaire rond US Postal in beslag genomen en de andere verzegeld'', zei Buffet.

De internationale wielrenunie UCI was als eigenaar van de urinestalen van plan de stalen te vernietigen als er voor 15 november geen juridisch waterdichte EPO-test zou zijn. UCI-voorzitter Hein Verbruggen werd echter een week voor die datum geconfronteerd met de zaak-US Postal. Vervolgens zag de UCI af van vernietiging om achteraf van de Franse justitie niet het verwijt te krijgen dat de wielrenunie bewijsmateriaal heeft laten verdwijnen.

Volgens Verbruggen kan de urine als gevolg van de beperkte houdbaarheid niet meer worden gebruikt voor een betrouwbare test. Een door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) goedgekeurde test om het gebruik van het bloeddopingmiddel te kunnen aantonen, is er nog steeds niet.