Verlies FPÖ in Burgenland

Bij verkiezingen in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland heeft de extreem-rechtse FPÖ bijna twee procentpunten verloren. Ook de conservatieve ÖVP heeft stemmen verloren. Winst was er voor de sociaal-democratische SPÖ (ruim twee procentpunten) en voor de Groenen. De SPÖ was al de grootste partij in Burgenland en beschikt nu samen met de Groenen over een meerderheid. Dat maakt voor het eerst een rood-groene coalitie in een Oostenrijkse deelstaat mogelijk. De overwinning van de SPÖ was opmerkelijk omdat de partij betrokken is bij een schandaal rond de Bank Burgenland, die een miljoenenlening verstrekte aan een dubieuze bouwondernemer. De verkiezingsuitslag toont volgens de meeste commentatoren in de eerste plaats de afnemende populariteit van de landelijke coalitie van ÖVP en FPÖ.