Tien doden bij geweld in Papoea

De Indonesische politie heeft gisteren in Jayapura het hoofdkwartier bezet van de Satgas Papua, de ordedienst van de beweging voor een `vrij Papoea'. Elders in de provincie vielen dit weekeinde tien doden bij botsingen tussen de politie en militante Papoea's.

Zondagmorgen vroeg drong de politie in de provinciehoofdstad Jayapura het Gebouw der Kunsten binnen, waar de Satgas Papua zijn hoofdkwartier had gevestigd. Leden van de militie werden in hun slaap overrompeld en boden geen verzet. Twee van hen werden vastgehouden wegens illegaal wapenbezit. De politie arresteerde ook een Zwitserse journalist omdat hij de inval had gefotografeerd terwijl hij slechts een toeristenvisum had.

Vrijdagavond 1 december streek de politie in een geweldloos verlopen ceremonie voor het gebouw der Kunsten de Morgenster, de vlag van West-Papoea. Die dag had de beweging herdacht dat op 1 december 1961 dit symbool van het Papoea-nationalisme voor het eerst was gehesen naast de Nederlandse driekleur. De regering heeft het uithangen van deze vlag in oktober verboden, maar maakte voor deze verjaardag een laatste uitzondering. In Jayapura verliep de herdenking zonder incidenten, maar in het zuidwestelijke regentschap Fakfak vielen twee doden toen de politie optrad tegen een groep Papoea's die een zwembad vernielden.

In de zuidoostelijke stad Merauke draaide het strijken van de Papoea-vlag uit op geweld. Naar schatting 400 Papoea's hesen zaterdagochtend, in strijd met het verbod, de Morgenster voor het kantoor van de regent, maar zodra de Mobiele Brigade verscheen, haalden ze de vlag weer omlaag. Toen de politie zich daarop terugtrok, haalden 200 Papoea's de Indonesische vlag neer voor twee andere overheidsgebouwen. Daarbij kreeg een politieman een pijl in zijn been en werd een Javaanse taxichauffeur gedood. Volgens de politie waren de belagers leden van een plaatselijke stam, die waren uitgerust met pijl en boog en amuletten, waardoor ze zich onkwetsbaar waanden voor kogels. In het daarop volgende treffen werden zeven Papoea's doodgeschoten.