Te koop

Thuisbezorgdoos

HomeDeliveryBox van Siemens (informatie en bestellen: 070-333.1234, e-mail infocentrum@siemens.nl of www.siemens.nl/HDB). Prijs ƒ4.900,00, exclusief installatie.

In de VS is het heel gebruikelijk: consumenten hoeven de deur niet meer uit voor hun dagelijkse boodschappen, maar laten ze door leveranciers afleveren in hun garage. Experimenten in Nederland met een luik naast de voordeur van bejaardenwoningen bleken geen succes: gebruikers sloten ze weer af uit angst voor vandalisme of inbraak.

Siemens introduceert in vijftig woningen op de Haagse Vinex-locatie Wateringse Veld de HomeDeliveryBox: een afgesloten cabine naast de voordeur die voor leveranciers alleen te openen is met een – door de consument telkens opnieuw opgegeven – eenmalige pincode. Bewoners van bestaande huizen kunnen de box ook laten installeren, al zullen zij nog geduld moeten hebben tot halverwege 2001. Het is de bedoeling dat dan in elke regio leveranciers meewerken aan deze bezorgservice.

Roberta Sluyter bestelt haar boodschappen geregeld via de Albert Heijn-thuisservice. ,,Nadeel is dat je thuis moet zijn om de spullen aan te nemen. Zo'n box lijkt me ideaal, al vind ik hem te prijzig in aanschaf. Je betaalt namelijk ook nog eens de leverancier voor zijn service.''

Vetvrije schenkdop

Olijfoliedoseerder van Luyten Products (informatie en bestellen via telefoonnummer 078-674.7406 of e-mail info@luytenproducts.nl of www.luytenproducts.nl). Prijs ƒ12,75.

Olijfolie is in opmars. Was het vroeger nog een dure frats in de keuken van (amateur)koks, tegenwoordig heeft het in een groot deel van de huishoudens de bakboter van het koelkastschap verdrongen. De olijfoliedoseerder, een schenkdop die op elke fles past, meet precies 15 ml af. Dat is gelijk aan een eetlepel. Ander voordeel: geen vette druppels olie meer langs de fles.

Maarten Weeger, kok bij een Italiaans specialiteitenrestaurant in Deurne, gebruikt louter olijfolie om zijn gerechten te bereiden. ,,Voor de consument is dit vast een uitkomst. Veel mensen houden nog de `boterhoeveelheid' in de pan aan, terwijl van olijfolie maar een klein scheutje nodig is. Hoe vaak ik niet bij iemand olijfolie zit weg te happen, in plaats van een smakelijk karbonaadje.''

Kneusvrije deuren

Amigo, apparaatje dat deuren openhoudt van Ami (informatie en dealeradressen: 077-473.7475, e-mail: info@ami.nl of www.ami.nl) Prijs ƒ16,95.

Op de Eerste Hulp is het een van de meest voorkomende behandelingen bij kinderen: het verzachten van leed door kneuzing van vingers die tussen de deur zijn gekomen. Ami beweert nu de oplossing te bieden: een klem die op elke deur past en die voorkomt dat die dichtslaat. Niet alleen handig om kinderleed te voorkomen, maar ook voor volwassenen die met volle handen van de ene kamer naar de andere sjouwen.

Astrid Berkenbosch heeft een kinderopvangcentrum aan huis en heeft dat `van achteren naar voren kindveilig gemaakt'. ,,Er zijn diverse deurstoppers op de markt, variërend van een paar tientjes tot honderd gulden per stuk. Deze is vrij goedkoop, maar de plastic constructie lijkt mij niet erg duurzaam. Daarvoor wordt er bij mij iets te vaak met deuren geslagen tijdens tikkertje en verstoppertje. Voor `gewone' huishoudens lijkt het me wel een prima ding.''

    • Aranka Klomp