Spannende week voor dolende belegger

Het wordt niet alleen voor kinderen een spannende week, ook menig belegger zal moeite hebben de slaap te vatten. De komende dagen kan duidelijk worden in welk tempo de Amerikaanse economie afkoelt.

Dat beleggers om duidelijkheid verlegen zitten over de stand van de economie blijkt uit de heftige bewegingen van met name de Nasdaq-index. Stijgingen of dalingen van 5 procent zijn aan de orde van de dag. Pessimisme overheerst, zoveel is wel duidelijk, want de index van de Amerikaanse technologiebeurs is ten opzichte van dit voorjaar gehalveerd. Ook afgelopen week was de Nasdaq maar liefst 10 procent teruggelopen, voordat op vrijdag een licht herstel optrad van 1,8 procent.

Die stijging hield vermoedelijk verband met de publicatie van de index van de National Association of Purchasing Managers (NAPM), die minder was gedaald dan analisten hadden gevreesd. De index, waaruit het Amerikaanse producentenvertrouwen blijkt, is weer opgedeeld in verschillende deelindices. Morgen wordt de NAPM-index voor de vitale dienstensector gepubliceerd.

Naast gegevens over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit, het aantal afgebouwde woningen en de loonkosten, zal woensdag ook het zogeheten beige book van de Amerikaanse centrale banken het licht zien. Dit rapport van de Federal Reserve, waarin de economische activiteit per staat wordt geanalyseerd, komt altijd tien werkdagen uit voordat het beleidsbepalende comité (Federal Open Market Committee) bijeenkomt. Uit het beige book kan verder blijken in hoeverre nieuwe rentewijzigingen zijn te verwachten. Analisten hopen op een verlaging van de interest, hetgeen de kans op een zachte landing van de economie vergroot.

De week wordt afgesloten met de publicatie van de werkloosheidscijfers over november. Wanneer die vrijdag een lichte stijging laten zien, is een renteverlaging – na zes verhogingen in de laatste achttien maanden – weer een stapje dichterbij gekomen.