Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de uitbreiding van de ziektekostenvergoeding voor lijders aan de zogeheten rokersziekte die morgen in de Tweede Kamer wordt behandeld. Eén miljoen Nederlanders lijden aan een chronische vernauwing van de longen en zijn vooral gebaat bij speciale voeding en bewegingstherapie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de getuigenverhoren voor de rechtbank in Den Haag over de vuurwerkramp in Enschede. Ook een reportage over mensensmokkel via Tsjechië. Ned.1, 20.25-20.58u.

Waskracht! Sinterklaasreportage. In gezelschap van de Sintcentrale uit Amsterdam wordt een asielzoekerscentrum bezocht met het doel een aantal zwarte asielepieten te scoren. Verder een reportage over een nieuw fenomeen, trancedance. Ned.3, 23.40-0.05u.

DOCUMENTAIRES

Hard cash. Vanavond over de problemen rond het maken van een testament en mensen die recht hebben op niet opgeëiste fortuinen. Verder bedrijven die geld aftroggelen van eenzame rouwende weduwes en weduwnaren. BBC1, 20.30-21.00u.

Spots. Een reportage uit Ethiopië over de voortwoekerende ziekte aids en de hulpprojecten die door Artsen zonder Grenzen België zijn begonnen. Afl.: Aids – Addis Abeba. Canvas, 20.55-21.35u.

Leidseplein, wereldplein. Over het Amsterdamse Leidseplein dat zich probeert te ontworstelen aan tirolisering en patatcultuur en langzamerhand een internationale ontmoetingsplaats is geworden. Ned.3, 21.00-22.00u.

What the Romans did for us. Communicatie was de sleutel tot het succes van de militaire machine van de Romeinen. Vlaggen en signalen werden gebruikt om ingewikkelde boodschappen te verzenden. BBC2, 21.30-22.00u.

Horror in the East. Eerste aflevering van een serie over Japan en zijn oorlogsvoering. Hoe kwam het dat de Japanners, die hun krijgsgevangenen tijdens WO I relatief goed behandelden, hun houding ten opzichte van gevangen soldaten zo drastisch wijzigden tijdens WO II? BBC2, 22.00-22.50u.

Alles onder controle. Eerste aflevering van serie over de taken van bodyguards en andere mensen op het gebied van beveiliging. Of ze nu werken in overvolle discotheken of hun rondes maken over verlaten industrieterreinen, ze hebben een verhaal. Veronica, 22.20-22.50u.

Dokument: C&A. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.40u.

De vier van Belgrado: Hun verhaal. Herhaling van de uitzending van gisteren waarin de vier Nederlandse mannen over hun ervaringen vertellen nadat zij op 18 juli nabij de grens tussen Servië en Montenegro werden gearresteerd. Net5, 22.55-23.50u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. Over overeenkomsten en verschillen tussen Surinamers en Marokkanen gaat vanavond over het gedrag in het verkeer. Verkeersdeskundige Bert Woudenberg vertelt waarom Marokkanen alle verkeersregels aan hun laars lappen, en Surinamers altijd de metro nemen. Ned.3, 23.10-23.40u.

AMUSEMENT

Partner gezocht. Serie programma's over mensen die om een of andere reden geen partner hebben maar het wel graag zouden willen. Per aflevering worden er twee kandidaten gevolgd. Ook wordt er een intake gedaan door een relatiebemiddelingsbureau. RTL4, 20.30-21.00u.

PRAATPROGRAMMA

Studio Spaan. Onder meer een gesprek met de 19-jarige Ghanese voetballer Abubakara Yakubu van Ajax over het rumoer rond de documentaire Ajax - daar hoorden zij engelen zingen en de zin en onzin van een Ajax-filiaal in Ghana. Ned.3, 20.28-21.00u.

Marlène exclusief. Eerste aflevering van een serie talkshows waarin de Belgische presentatrice Marlène de Wouter onder anderen de acteur Roger Moore en prins Antoine de Ligne op zijn kasteel ontmoet. RTL4, 22.00-22.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn dichter en schrijver Gerrit Komrij en pianist Wibi Soerjadi. RTL4, 22.50-23.45u.

Studio sport, na elven. Gasten zijn voetballer Jan van Halst bij Fortuna Sittard en wielrenner Eric Dekker. Verder over de Engelse voetbalclub Ipswich Town, waar Fabion Wilnis en Martijn Reuser spelen. Ned.2, 22.55-23.45u.

FILM

And the Band Played on (Roger Spottiswoode, 1993, VS). In Europa in de bioscoop uitgebrachte televisiefilm is een in Amerikaanse zin politiek correct pamflet: een drama over de eerste aids slachtoffers en weigerachtige wetenschappers. Met Matthew Modine, Lily Tomlin. RTL5, 20.30-23.05u., met reclame.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Frankrijk). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige `nouvelle vague': een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact sluit tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel). De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

. Mighty Aphrodite (Woody Allen, 1995, VS). Woody Allens variatie op de mythe van Oedipus is een uiterst zorgeloze, bij vlagen heel lieve onderneming. Newyorkse sportverslaggever Allen, nog net getrouwd met Helena Bonham Carter, ontfermt zich over het hoertje Mira Sorvino, de moeder van zijn schrandere adoptiefzoon. Met een knipoog naar de klassieke tragedie introduceert Allen helaas ook een gemaskerd Grieks koor. ARD, 1.00-2.30u.

. Rio Lobo (Howard Hawks, 1970, VS). Laatste film van Hawks blijft in schaduw staan van het eveneens door Leigh Brackett geschreven Rio Bravo en El Dorado. Oud-kolonel John Wayne traceert na de Burgeroorlog een verrader. Ook met Jorge Rivero, Jennifer O'Neill. Morgen, SBS6, 14.50-16.45u., onderbroken door reclame.