Schrempp voorziet herstel Chrysler

Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChysler stevent dit jaar af op een positief operationeel resultaat van 20 miljard mark. Daaraan levert Chysler, de Amerikaanse autodivisie van het bedrijf, een positieve bijdrage. Dat heeft topman Jürgen Schrempp van DaimlerChrysler het afgelopen weekeinde in diverse vraaggesprekken verklaard.

Schrempp heeft een rigoureus saneringsprogramma in werking gesteld voor Chrysler, dat momenteel wordt geleid door de Duitser Dieter Zetsche. Wegens overcapaciteit heeft Zetsche inmiddels drie van de dertien Chrysler-vestigingen in Noord-Amerika tijdelijk gesloten. Ook de concurrenten General Motors en Ford, die met Chrysler de `grote drie uit Detroit' vormen, hebben inmiddels een productievermindering aangekondigd. Ford heeft dat zelfs gepaard laten gaan met een winstwaarschuwing.

Maar nergens is de financiële situatie onder de VS-autofabrikanten zo slecht als bij Chrysler, dat het afgelopen kwartaal een verlies leed van 512 miljoen dollar. ,,Inderdaad, de situatie op dit moment bij Chrysler is niet wat we hadden verwacht. Maar ik hoop dat de mensen begrijpen dat de operationele zaken niets te maken hebben met wat ik een absoluut perfect beleid noem'', zo verklaarde Schrempp der gang van zaken tegenover de New York Times. In een onderhoud met het Duitse weekblad Der Spiegel houdt Schrempp eveneens vol dat de overname van Chrysler een geslaagde zaak is waar weinig op valt aan te merken.

De beurswaarde van DaimlerChrysler is sinds de fusie gehalveerd. DaimlerChrysler is nu 20 miljard mark waar, minder dan de waarde van dochter Mercedes-Benz voor de fusie. Tevens hangt DaimlerChrysler een schadeclaim van 8 miljard dollar van de Amerikaanse aandeelhouder Kirk Kerkorian boven het hoofd.