`Scholieren gratis naar museum'

Scholieren tot zestien jaar moeten gratis de collecties van grote musea voor hedendaagse en moderne kunst kunnen bekijken. Dat is een manier om het publieksbereik van hedendaagse kunst te vergroten. Dat stelt de commissie Publieksbereik hedendaagse kunst en musea' in het rapport Minder en meer! Oud en nieuw publiek voor de kunst van gisteren, vandaag en morgen.

Het rapport is gemaakt op verzoek van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur). De commissie staat onder voorzitterschap van Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Onderzocht werd hoe er meer mensen naar het museum kunnen worden gehaald. De commissie pleit onder meer voor een kunstjournaal op televisie over moderne en hedendaagse kunst op een moment dat veel mensen kijken.

Verder worden activiteiten op internet (een apart portal) als oplossing gezien. Eens in de vier jaar zouden instellingen zich gezamenlijk moeten inspannen voor een grote, een landelijke tentoonstelling van moderne en hedendaagse kunst.

De commissie wil ook dat grote exposities van moderne en hedendaagse kunst uit het buitenland naar Nederland komen. De kunstmusea zouden verder afspraken moeten maken over hun rol op het gebied van collectieprofielen en tentoonstellingsactiviteiten.