POT AU FEU

Het nationale Dictee was jaren geleden gewijd aan keukentaal. Ter voorbereiding op de komende zitting, wat is juist: pot au feu of pot-au-feu? Het Groene boekje kiest voor het eerste. Bekend is pot au feu met kip, maar ik houd het vandaag op rund. Nog niet zolang geleden kreeg ik de rundvariant geserveerd met een mergpijpje met een lepeltje erin. Dit is een Franse traditie die BSE lijkt te overleven maar die ik hier niet volg. Het gerecht kan goed worden voorbereid.

Eet er stokbrood bij. Wilt u de maaltijd uitbreiden, denk dan aan Franse kaas en perentaart of mousse au chocolat.

Pel de ui en snijd hem in vieren. Breng in een grote pan 2 1/2 liter water met het vlees, de parten ui, zout, peper en de bouillontabletten aan de kook. Bind de bleekselderij, laurier, tijm, en peterselie met een draadje samen en doe dit boeketje in de pan. Schep met een schuimspaan het schuim van het oppervlak. Laat de bouillon op een laag vuur, met een deksel op de pan, drie uur zachtjes trekken. Maak intussen de groenten schoon. Schil de wortels en snijd ze doormidden of in plakken. Gebruik alleen het witte en lichtgroene deel van de prei. Keep het groene deel in en was eventueel zand onder de kraan weg en snijd de prei in twee of drie stukken van 5-6 centimeter lang. Schil de knollen of raapjes en snijd ze in parten. Schil en was de aardappels. Snijd de kool in parten. Kook de groenten in de bouillon in een half uur gaar. Op smaak brengen met zout en peper. Serveer eerst de bouillon. Verdeel dan groenten en vlees over borden. Zet zout, peper, mosterd en stokbrood op tafel.

    • Annelène van Eijndhoven