`Plukken' van criminelen eenvoudiger

Justitie zal in de toekomst gemakkelijker beslag kunnen leggen op `wederrechtelijk verkregen voordeel' van criminelen. Daartoe wordt de zogeheten Plukze-wetgeving uit 1993 aangepast. Minister Korthals (Justitie) wil daartoe volgende maand met een wetsvoorstel komen, zo heeft hij laten weten naar aanleiding van uitlatingen van de Amsterdamse plaatsvervangend korpschef J. van Riessen en H. Vissers van korpsleiding van Rotterdam-Rijnmond dit weekeinde.

Van Riessen wil wetgeving naar Italiaans voorbeeld, zodat een sterke aanwijzing al voldoende is om buit te ontnemen en Justitie niet eerst harde bewijzen hoeft te vergaren om tot kaalplukken over te gaan. Vissers pleitte gisteren op zijn beurt voor het omkeren van de bewijslast. Voor dat laatste voelt Korthals niets, omdat dat het uitgangspunt van de Nederlandse wetgever volstrekt op zijn kop zet.

De bewindsman wil dat de mogelijkheden van de bestaande wetgeving beter worden benut, maar hij wil het Justitie ook `gemakkelijker' maken. Zo zou er eerder beslag gelegd kunnen worden als er sprake lijkt van `schijnconstructies in de vorm van rechtspersonen, die duidelijk het oogmerk hebben om fout geld weg te sluizen'.

De Plukze-wet werd op 1 maart 1993 van kracht om geld dat door criminelen is binnengehaald makkelijker te kunnen terugvorderen dan voorheen. Uit een onderzoekin drie fasen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in 1998 bleek echter dat het afromen van criminele winsten aanzienlijk minder opleverde dan in 1993 werd gedacht. Criminelen slaagden er regelmatig in het geld via allerlei schijnconstructies in bv's opzij te zetten. Korthals wil juist die constructies met meer wettelijke bevoegdheden aanpakken.

Van Riessen wil ook meer mogelijkheden om bezittingen van criminelen direct in beslag te nemen, zo zei hij tegen Het Parool. Hij denkt daarbij aan een variant op de `maffiawet' die het in Italië mogelijk maakt om bij sterke vermoedens beslag te leggen op goederen of geld uit criminele activiteiten. Het strafrechtelijke bewijs hoeft dan pas achteraf te worden geleverd.

Vissers sloot zich gisteravond in tv-programma Netwerk aan bij het pleidooi van Van Riessen. Hij vindt dat criminelen zelf moeten aangeven hoe ze aan het geld gekomen zijn.