Onderzoek dood gevangene

De rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de dood van een 47-jarige arrestant op 19 mei vorig jaar in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Aanleiding is een aangifte van zijn dochter, die stelt dat haar vader voor zijn dood is mishandeld door drie gevangenisbewaarders van het Huis van Bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden.

Volgens de dochter zijn er twee getuigen die hebben gezien hoe haar vader door drie bewaarders enkele minuten werd geslagen met een gummiknuppel. De man, een zwerver afkomstig uit Arnhem, werd op 2 mei vorig jaar aangehouden en naar De Blokhuispoort gebracht. Vijf dagen daarna werd hij opgenomen in het MCL, waar hij op 19 mei overleed. Zijn kinderen deden kort daarna al aangifte van mishandeling, maar een onderzoek van het OM in Leeuwarden leverde niets op en de schouwarts constateerde een natuurlijke dood. De familie verklaarde echter dat hun vader blauwe plekken op handen en benen had. ,,De schouwarts heeft dit kennelijk beschouwd als uitingen van het ziekteproces en niet als verwondingen'', aldus de woordvoerder van het OM.

Begin vorige maand deed een dochter van de man opnieuw aangifte, nu zouden er twee getuigen van mishandeling zijn. Dit nieuwe feit was aanleiding voor justitie in Leeuwarden om het onderzoek te heropenen. ,,Als de man mishandeld zou zijn is dit een ernstig feit, gepleegd door ambtenaren'', aldus het OM.