Model Millinxbuurt

,,Geen tweede Millinxbuurt''. Dat was, kort samengevat, de opdracht van de gemeente Rotterdam aan het Crisis Onderzoek Team (COT) van de Universiteit Leiden. Of: maak een ,,model voor de strategische analyse van drugsscenes'', zodat bestuurders niet langer achter de feiten aan lopen.

,,Misschien is het de laatste keer dat we aan drugsscene denken, als we het over de Millinxbuurt hebben'', zei burgemeester Ivo Opstelten bij het in ontvangst nemen van de COT-studie, Een drugscene op Zuid (de Millinxbuurt).

Het gaat beter met dit woonwijkje op de linker Maasoever, drie jaar geleden nog grotendeels een no go-area van vervallen straten, met dertig panden waar werd gedeald en met veel jeugdige Antilliaanse dealers. Nu zijn er nog hoogstens drie dealpanden. Er wordt gesloopt, gerenoveerd en gebouwd. De eerste opgeknapte ruime woningen zijn al te koop.

Met behulp van het analysemodel van het COT streeft het Rotterdamse gemeentebestuur naar een `toekomstgericht overlastbeleid' om het ontstaan van drugsscenes te voorkomen en om bestaande `scenes' te verplaatsen. Opstelten: ,,We barsten van de gegevens en de deskundigen. Die moeten we bij elkaar brengen. En dan kunnen we in de aanval gaan.'' Voorzitter Dick Lockhorst van de deelgemeente Charlois is echter sceptisch. ,,Ik heb geen analysemodel nodig, daar werken we al mee. Ik heb hulp nodig, van de gemeente en nog meer van hogere overheden om allerlei procedures snel te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld om huisjesmelkers snel te kunnen onteigenen. Om panden te kunnen opkopen voor gewone gezinnen.''

De gecoördineerde acties van gemeente, justitie en politie hebben de afgelopen jaren in de Millinxbuurt effect gehad. De drugsscene is `verdund' over andere plekken in de stad en, wat Charlois betreft, van de zeven straten van de Millinxbuurt naar zeventien straten in de omgeving, zoals de Bas Jongeriusstraat. Bij het meldpunt `drugs en overlast' van Charlois komen jaarlijks nog steeds 500 à 600 klachten binnen. In de Millinxbuurt is het rustiger, vooral door de inzet van twaalf politieagenten. De Bas Jongeriusstraat moet het met een wijkagent doen. COT-onderzoeker Edward van der Torre: ,,Stevige en tijdige inzet van de politie is zeker een vereiste om nieuwe drugsscenes te voorkomen.''

In een migrantenstad als Rotterdam is het ene probleem nog niet `verdund' of een ander dient zich al weer aan. In Charlois, al lang populair bij jeugdige, vaak nauwelijks geschoolde Antillianen, zitten al weer nieuwe migranten, uit de Dominicaanse Republiek die via Curaçao met een Nederlands paspoort naar Charlois komen. Onlangs viel de politie – voor het eerst – een Dominicaanse `huisbar' binnen waar een stevige voorraad alcohol aanwezig bleek. Lockhorst: ,,Ik wil wel eens een analyse zien hoe gemakkelijk je op Curaçao aan een paspoort komt.''

    • Jan Gerritsen