Marokko verbiedt bladen om `campagne'

De Marokkaanse regering heeft zaterdag drie onafhankelijke weekbladen verboden die de huidige, socialistische premier in verband hebben gebracht met de poging tot staatsgreep van 1972 tegen wijlen koning Hassan II.

De maatregel tegen Le Journal, Demain en Assahifa is een zware slag voor de onafhankelijke pers in Marokko, en markeert de grenzen aan de persvrijheid die onder koning Mohammed VI gestalte leek te krijgen. ,,Er is geen nieuw tijdperk meer'', aldus de hoofdredacteur van Demain, Ali Lmrabet. ,,We leven in een dictatuur.''

Minister van Communicatie Mohamed Achaari beschuldigde de bladen ervan de staat te willen destabiliseren, en onderstreepte dat het niet om een eenmalige schorsing ging maar om een definitief verbod. ,,Maandenlang hebben deze drie bladen opzettelijk de heiligste institutionele fundamenten van het land aangevallen (..) Na aanvallen op de Koninklijke Strijdkrachten en de Sahara-kwestie, hebben ze nu met verzonnen berichten een campagne gelanceerd tegen de politieke stabiliteit van Marokko en het democratisch proces.''

De druppel die de emmer deed overlopen waren beschuldigingen in de drie bladen dat de socialistische premier van Marokko, Abderrahmane Youssoufi, een rol heeft gespeeld in de militaire samenzwering van 1972 om koning Hassan te vermoorden. Het was de bedoeling dat vier gevechtsvliegtuigen het toestel zouden neerhalen waarmee Hassan uit Frankrijk naar Marokko terugvloog. Maar de koning landde ongedeerd, en in plaats daarvan werden verscheidene hoge officeren geëxecuteerd. Coupleider minister van Defensie Mohamed Oufkir pleegde officieel zelfmoord, maar volgens oppositiebronnen werd hij zonder vorm van proces doodgeschoten. Er werden geen burgers gearresteerd.

Youssoufi's socialistische partij en Youssoufi zelf brandmerken de berichten over zijn betrokkenheid bij de samenzwering als een campagne ,,om de democratie te aborteren''. Wie daar dan achter zou zitten, melden zij niet. De premier verzekerde zaterdag overigens dat hij zich ,,meer dan ooit gebonden voelt de vrijheid van meningsuiting te waarborgen''.