Jeugdige talenten geven Ajax weer een gezicht

Ajax toont onder coach Co Adriaanse langzaam weer zijn ware gezicht. Onder aanvoering van de jeugdige Rafael van der Vaart (17) en Cedric van der Gun (20) liepen de Amsterdammers gisteren in hun beste wedstrijd sinds tijden over Heerenveen heen : 6-2.

Het de afgelopen jaren weinig verwende publiek in de Arena zag eindelijk weer eens een elftal met de eigenschappen waar de Amsterdammers in het verleden naam mee maakten. Flair, bluf, zelfvertrouwen en een tomeloze scoringsdrift. Daar ontbrak het Ajax de laatste tijd aan, maar gisteren was het er allemaal weer. Na het laatste fluitsignaal van arbiter Dick Jol reageerde het gewoonlijk kritische publiek voor de verandering uitgelaten. Alsof het opgelucht was dat Ajax zichzelf terug lijkt te vinden.

Twee maanden geleden wist de ploeg van Adriaanse in Friesland een gelijkspel weg te slepen tegen Heerenveen. Ajax was een zwalkende ploeg op zoek naar de eerste uit-zege in een jaar. Adriaanse hield vast aan de uitgestippelde weg en kreeg gisteren de beloning. Terwijl een vermoeid Heerenveen zichtbaar snakte naar de winterstop, speelde Ajax als herboren.

Adriaanse heeft er sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer van Ajax bewust voor gekozen de jeugd een kans te geven. Kevin Bobson en Brutil Hosé zijn door het voormalige hoofd opleidingen van Ajax vooralsnog te licht bevonden, maar Van der Vaart en Van der Gun maken wekelijks het vertrouwen van hun coach waar.

Het tijdperk Richard Witschge-Aron Winter is onder Adriaanse voorbij. Winter mocht gisteren een kwartier meedoen en Witschge moest vanaf de bank toezien hoe Van der Gun uitgroeide tot de beste man van het veld en Van der Vaart weer een belangrijke rol op het middenveld vervulde.

De in Den Haag geboren Van der Gun tekende in 1994 zijn eerste contract bij Ajax, maar zijn ontwikkeling stagneerde de afgelopen jaren in het tweede elftal. Omdat Van der Gun niet aan spelen toekwam, werd hij vorig jaar uitgeleend aan het tegen degradatie vechtende FC Den Bosch. Toen Adriaanse afgelopen zomer de overstap maakte van Willem II naar Ajax, liet hij de clubleiding weten dat Van der Gun terug naar Amsterdam moest komen.

Van der Gun maakte op 22 augustus thuis tegen Fortuna zijn debuut in Ajax één. Sindsdien kreeg hij in alle wedstrijden speeltijd. Tegen Heerenveen stond Van der Gun voor de zevende keer in de basis. De kleine behendige voetballer begon als rechteraanvaller en eindigde het duel achter de spitsen als `Man van de wedstrijd'.

Van der Gun scoorde gisteren zelf twee keer en was bij twee andere treffers direct betrokken. Vooral de wijze waarop hij het vierde doelpunt van Ajax maakte, was indrukwekkend. Aan de rechterkant van het zeer gladde veld omspeelde Van der Gun Heerenveen-verdediger Johan Hansma alsof hij er niet stond. Vervolgens kogelde hij met links de bal hoog in het doel.

Adriaanse was na afloop tevreden over het spel van Van der Gun die volgens hem het beste op `tien', de positie achter de spitsen, tot zijn recht komt. ,,Daar krijgt hij meer ruimte, kan hij zijn snelheid beter benutten en is hij gevaarlijker.''

Van der Vaart, die vorig seizoen zijn debuut in Ajax maakte, liet ook gisteren weer zien dat hij een groot talent is. Samen met de van Willem II overgekomen Tsjech Tomas Galásek zette hij de lijnen uit bij Ajax alsof hij al jaren een vaste kracht is. Van der Vaart eiste vrije trappen op en straalde flair uit. Het wordt voor de bij Adriaanse impopulaire Witschge moeilijk om terug te keren in de basis.

Zeker na het goede resultaat van gisteren zal ook Winter voorlopig nergens op hoeven te rekenen. Adriaanse had voor zowel spits Nikos Machlas als voor Shota Arveladze een basisplaats ingeruimd. Een geslaagd experiment. Het antwoord van Adriaanse op de vraag waarom Winter niet speelde, was veelzeggend: ,,Zonder hem dacht ik dat we beter zouden zijn, hij kan het niet altijd meer belopen.''

Ajax was gisteren beter en doeltreffender dan het in tijden is geweest. Zelfs de erbarmelijke staat van de grasmat in de Arena werkt zo langzamerhand in het voordeel van de Amsterdammers. De Heerenveen-spelers Gérard de Nooijer en Daniël Jensen raakten op het gladde veld zo uit balans dat ze zich moesten laten vervangen. Zondag moet Ajax uit tegen Feyenoord laten zien of het op een normaal veld de stijgende lijn voort kan zetten.

    • Koen Greven