Jaspers wint voor overledene

Biljarter Dick Jaspers (35) heeft afgelopen weekeinde weer een paar records gebroken bij het driebanden. De wereldkampioen maakte een serie van negentien caramboles tijdens een Grand Prix-toernooi in Oldenzaal. Bovendien won hij de kortste partij. Jaspers ontving na afloop een cheque ter waarde van 9.500 gulden. Gisteren bevestigde Jaspers zijn goede vorm door in clubverband een serie van zeventien te produceren. Vanmorgen was hij al weer aan het trainen in zijn woning in het Brabantse Sint Willebrord.

Hoe verklaar je de goede prestaties in Oldenzaal?

Jaspers: ,,Ik had een ongelooflijke motivatie door het overlijden van een goede vriend uit Sprundel. Jos Goorden was pas zestig jaar, toen hij afgelopen donderdag in elkaar zakte achter de biljarttafel. Mijn vader zag het voor zijn ogen gebeuren. Ik was natuurlijk geschokt door de gebeurtenis. De maandag ervoor had ik nog koffie met hem gedronken.''

Heb je niet overwogen af te zeggen voor de Grand Prix?

,,Heel even, maar Jos had gewild dat ik zou spelen. Bovendien wilde ik de organisatie niet teleurstellen. Ik zat thuis alleen te kniezen, omdat mijn vrouw met de kinderen naar Duitsland was. Toen heb ik de auto gepakt en ben ik enorm gemotiveerd gaan biljarten. Ik voelde een speciale kracht. Deze overwinning is een eerbetoon aan Jos.''

Goorden heeft vijftien jaar jouw materiaal verzorgd. Wat was het geheim van de smid?

,,De keu zag er dankzij hem altijd perfect uit. Hij had in zijn schuur een draaibank waarmee hij de pomerans tot in de details verzorgde. Niet te plat en niet te bol. Ik kon hem 's nachts wakker maken. Hij had altijd tijd voor mij. Nu moet ik op zoek naar een nieuwe materiaalman. En morgen is de crematie.''

Wat ga je doen met het verdiende geld?

,,December is een dure maand. We gaan ook nog op vakantie. En het huis moet nog van buiten geschilderd worden. Ik kan het geld blijkbaar goed gebruiken.''