Italië en Vaticaan ruziën over condoom

Vlak nadat het Vaticaan het gebruik van condooms onder alle omstandigheden heeft verworpen als ethisch onaanvaardbaar, heeft de Italiaanse minister van Gezondheid gepleit voor een prijsverlaging en een campagne om het gebruik ervan te stimuleren. Condooms zijn ,,het enige instrument dat echt effectief is in de strijd tegen aids'', zei minister Umberto Veronesi. ,,Wie zich wil beschermen kan en moet het doen. Dit voorbehoedmiddel moet een gewoonte worden.''

Zo'n openlijk ministerieel protest tegen de opstelling van het Vaticaan is uiterst ongebruikelijk in Italië. Maar Veronesi, een oncoloog van wereldfaam, had eerder vorige week al laten zien dat hij geen rekening houdt met politieke gevoeligheden door te pleiten voor legalisering van soft drugs en experimenten met gecontroleerde heroïneverstrekking. ,,Ik ben arts, geen hypocriet'', aldus Veronesi.

Samen met zijn collega Katia Bellillo, minister voor Gelijke Kansen, wil hij proberen een prijsverlaging voor condooms te bewerkstelligen. De huidige prijs van ongeveer 2,20 gulden per stuk kan vooral voor jongeren een belemmering zijn om ze te gebruiken, zei Veronesi. Hij zei dat ieder jaar tweeduizend Italianen met aids besmet raken en dat er een zekere nonchalance lijkt te bestaan.

Het Vaticaan heeft eind vorige week herhaald dat condoomgebruik ethisch onaanvaardbaar is. ,,We zijn tegen het gebruik van condooms omdat zij niet de absolute waardigheid van de menselijke persoon respecteren'', zei de voorzitter van de pauselijke raad voor de gezondheidszorg. Zelfs binnen het huwelijk, als een van de twee partners seropositief is, verwerpt het Vaticaan condoomgebruik.