Intieme eer van Callas is gered

Meer dan 400 persoonlijke spulletjes van Maria Callas - van een pyrex-maatbeker en haar bril tot haarlokken en een schilderij van de Heilige Familie – zijn dit weekeinde op een tweedaagse veiling in Parijs verkocht. Maar een deel van de meest persoonlijke privacy van de in 1977 overleden sopraan is gered. Vier kavels met lingerie – ivoorkleurig, zwart en rose – van kant en zijde en een ochtendjas werden ruim boven de geschatte waarde voor ongeveer 30.000 gulden gekocht door een Griekse stichting, die ze gaat verbranden om zo ,,de intieme eer'' van Callas voorgoed veilig te stellen. De as daarvan zal, net als de as van de gecremeerde Callas, worden verspreid over de Middellandse Zee.

De stichting Atheneum, die sinds 24 jaar de `Grand Prix Maria Callas' toekent, noemde de veiling van de intieme bezittingen van de beroemdste zangeres van de vorige eeuw ,,een schandaal.'' De collectie was afkomstig van twee Griekse verzamelaars, Ilario Tamassia en Nicolas Petsalis-Diomidis, die tevergeefs hebben geprobeerd om in Griekenland een Maria Callas-museum te stichten.

In totaal brachten de 415 kavels meer dan drie miljoen gulden op. Het schilderij van de Heilige Familie, dat Callas bij optredens altijd in de buurt had, werd voor 300.000 gulden verkocht. Het schilderij was haar op 1 augustus 1947 geschonken door haar echtgenoot, Giovanni Batista Meneghini, de dag voor haar opzienbarende debuut in de Arena van Verona in Ponchielli's La Gioconda.

Een haarlok bracht 25.000 gulden op, haar bril meer dan 40.000 gulden. De veiling lokte meer boze reacties uit. De pianist Robert Sutherland, die Callas vijf jaar begeleidde, zei bedroefd te zijn bij de verkoop van zoveel schatten en troep.''