Internationaal

LONDEN

De aandelenbeurzen in Europa zijn de week in mineur begonnen.

In Londen was een daling van Vodafone medeverantwoordelijk voor een lichte afname van de index. De FTSE-index verloor vanochtend 0,7 procent en noteerde rond het middaguur 6.123 punten.

Veel aandacht ging vanochtend uit naar de financiële fondsen. Abbey National klom vanochtend 3,3 procent. De bank wil fuseren met branchegenoot Bank of Scotland, maar afgelopen week meldden diverse media dat Lloyds TSB daar een stokje voor zou willen steken. Deze bank zou zelf Abbey National willen overnemen.

Hypotheekverstrekker Bradford & Bingley maakte vanmorgen zijn debuut op de beurs van Londen. Het aandeel kwam bijna niet van zijn plaats, en noteerde rondom het middaguur 2,48 pond.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt was een hoofdrol weggelegd voor mediaconcern EM.TV. Het bedrijf moest vanmorgen bij de presentatie van de kwartaalcijfers een verlies van 82,6 miljoen mark bekendmaken. Dat kwam EM.TV, dat verder een samenwerking met de Kirchgruppe aankondigde, op een verlies van ruim 24 procent te staan. Het aandeel EM.TV noteerde vroeg in de middag 12,28 euro. De DAX noteerde 6.415 punten, een daling met 1,5 procent.

PARIJS

De beleggers op de Parijse beurs deden vanochtend hun technologieaandelen in de uitverkoop ten gunste van defensieve fondsen. Aandelen in bedrijven als Schneider, een producent van industriële apparatuur, en luxegoederenfabrikant Pinault Printemps Redoute profiteerden daarvan.

De grootste verliezer onder de Franse hoofdfondsen was Thomson-CSF, dat 3,6 procent kwijtraakte. De wapenfabrikant sloot vorige week af met een stijging van 9 procent.

De CAC-40 daalde 2 procent en noteerde rondom het middaguur 5.812 punten.

TOKYO

Op de beurs van Tokyo waren aandelen uit de `oude economie' vandaag in trek, maar ook enkele technologiefondsen boekten winst. De Nikkei-225 klom 0,8 procent naar 14.955 punten. Eerder op de handelsdag was de beursgraadmeter boven de 15.000 punten terechtgekomen, en dat was voor de eerste keer in drie weken.

De index van de beurs van Hongkong, de Hang Seng, profiteerde van een stijging van indexzwaargewicht China Mobile. De beursbarometer klom 0,4 procent naar 14.559 punten.

In Zuid-Korea leed de index onder koersdalingen in de financiële sector. Aan het einde van de dag noteerde de Kospi 501,37 punten, een daling van 2,5 procent.