Hagemeyer verliest fors na negatief advies

Hagemeyer was vanochtend de grote verliezer op Euronext Amsterdam. Het handelshuis verloor bijna 12 procent van zijn waarde. Volgens handelaren was de daling het gevolg van een rapport van Deutsche Bank, dat de verwachting over de resultaten in het volgende jaar verlaagde.

Rond het middaguur noteerde Hagemeyer 21,70 euro. Sinds augustus is het aandeel een derde minder waard geworden. Een handelaar noemde de afstraffing die de markt aan Hagemeyer gaf ,,wel wat aan de harde kant''.

Corus was een positieve uitschieter. De staal- en aluminiumfabrikant klom bijna 9 procent naar 1,10 euro. Het fonds profiteerde van een zogenoemde `upgrade' van UBS Warburg. De bank adviseerde tot aankoop van diverse Europese staalfabrikanten, waaronder Corus.

De stemming op de beurs was verder overwegend somber. Tegenover zes fondsen die een stijging wisten te boeken stonden achttien dalers. De AEX verloor 1,3 procent en noteerde rond het middaguur 651,54 punten.

De telecom- en technologiefondsen behoorden tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. ASM Lithography verloor bijna 6 procent op 23,55 euro. KPN daalde 4,8 procent en noteerde vroeg in de middag 14,33 euro. Het is meer dan twee jaar geleden dat het aandeel zo laag stond. Sinds het hoogtepunt in maart is de beurswaarde van KPN met meer dan 80 procent afgenomen.

Ook UPC, dat dit jaar meer dan driekwart van zijn marktkapitalisatie heeft verloren, moest vanochtend weer inleveren. Het aandeel daalde 3,9 procent naar 12,97 euro.

Nog een opvallende verliezer was ABN Amro, dat 4,2 procent in moest leveren. De koers van de Amsterdamse bank staat al ruim twee weken onder druk. Op 14 november bereikte ABN Amro een hoogtepuntje op 28,10 euro. Rond 12.00 uur noteerde het aandeel 24,25 euro.

Koninklijke Olie daalde verder als gevolg van de dalende olieprijzen. Een vat ruw olie kostte vanochtend 31,24 dollar. De olieprijs daalt al twee weken, en Koninklijke Olie lijdt daaronder. Het aandeel noteerde vroeg in de middag 65,96 euro, 2,2 procent lager dan waarop het vorige week sloot.

Onder de weinige stijgers bevonden zich, naast Corus, de chemiefondsen DSM en Akzo Nobel. Automatiseerder Getronics klom in de eerste uren van de handel een aardig stuk, maar in de loop van de ochtend moest het een deel van de winst weer inleveren. Vroeg in de middag noteerde het fonds 0,8 procent hoger op 6,09 euro.

Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de KLM in overleg is met de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena over een samenwerking. Het aandeel KLM steeg 3,2 procent naar 22,60 euro.

De euro zette vanochtend zijn opmars voort. De munt noteerde aan het begin van de middag 0,8878 dollar. In vergelijking met zijn laagste koers is de euro ruim 7 procent in waarde gestegen.