Gore zal een nederlaag accepteren

De Democratische presidentskandidaat Al Gore zal het voluit accepteren wanneer zijn Republikeinse rivaal George W. Bush president van Amerika wordt. Dat heeft Gore gisteren tegen CBS-tv gezegd.

,,Als aan het eind van de dag al deze rechtszaken voorbij zijn, als George W. Bush ingezworen is als president, zal hij mijn president zijn; hij zal Amerika's president zijn'', aldus Gore. Volgen hem komt ,,de natie op de eerste plaats''. Gore erkende dat zijn gezin, net als de gehele ,,Amerikaanse familie'', ,,wil dat het afgelopen is''. Hij voorspelde dat dit binnen twee weken het geval zal zijn, maar voegde eraan toe dat de meeste voorspellingen over deze verkiezingen niet zijn uitgekomen. ,,Het is pas echt afgelopen als alle stemmen zijn geteld.''

Amerika wachtte vanmorgen op twee rechterlijke uitspraken die een beslissende invloed kunnen hebben op de uitslag van de presidentsverkiezing: die van het hoogste federale Hof in Washington en van de rechter in Tallahassee, Florida.

Rechter N. Sanders Sauls beloofde gisteravond om kwart voor elf, na twee dagen van bijna twaalf uur zitting, dat hij vanmorgen zou zeggen of Al Gore terecht de uitslag in de staat heeft aangevochten. Advocaten voor de Democraat hopen dat hij besluit tot onmiddellijke telling van de stembiljetten uit Palm Beach en Miami Dade die door de machine als blanco zijn aangemerkt.

Namens George W. Bush betoogden advocaten dat er geen sprake is van ongetelde stemmen. Zij lieten een groot aantal getuigen in de rechtszaal verschijnen. Volgens de Democraten was dat voornamelijk om tijd te rekken.

Deskundigen konden gisteren niet voorspellen hoe de uitspraak van het federale Supreme Court zou uitwerken op de rechtszaak in Florida. Als het federale Hof hertelling met de hand afwijst, omdat het gebeurt na de wettelijke sluitingstermijn, dan heeft de staatsrechter weinig speelruimte daarvoor.

De Republikeinse presidentskandidaat Bush heeft zaterdag voor het eerst gezegd: ,,Ik zal spoedig president zijn.'' Bush beloofde dat hij zijn best zou doen met de Democraten samen te werken. Volgens zijn kandidaat-vice-president Dick Cheney is het tijd dat Gore zijn nederlaag erkent.

In Florida aarzelt de president van de Senaat nog over het bijeenroepen van de beide huizen van het parlement van de staat. Zijn stem is nodig om tot de zitting te komen, die Florida's 25 kiesmannen zou kunnen aanwijzen. Dat is nodig volgens de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in Florida als voortgaande rechtszaken het bereiken van een uitslag vóór 12 december beletten. Beide huizen worden gedomineerd door de Republikeinen.

Dossier Amerikaanse verkiezingen: www.nrc.nl

    • Marc Chavannes