GETEKENDE HELDEN

Als een soort Frankenstein rommelde professor Utonium wat in zijn laboratorium en creëerde uit `sugar, spice and all things nice' drie dochters om zijn eenzaamheid te verdrijven. Zoals zo vaak bij dit soort experimenten, ging er natuurlijk iets mis en voegde Utonium per ongeluk `Formule X' toe aan zijn schepping. En ziedaar: de Powerpuffgirls waren een feit.

Uiterlijk zijn de drie meisjes met gigantische ogen (Bubbles, Blossom, Buttercup) inderdaad zo snoezig als de professor ze bedoelde, maar intussen nemen ze het wel elke dag op tegen een menigte schurken die hun woonplaats Townsville bedreigen. Hun bescheiden superkrachten bestaan uit vliegen en rake klappen uitdelen. Als er daarnaast nog tijd over is, kijken ze graag televisie, houden ze zich met hun uiterlijk bezig of doen ze wat aan Utoniums huishouden. Geen zaken die je van superhelden zou verwachten. Powerpuffgirls is dan ook geen reguliere mannen-in-maillot-serie, maar een parodie op het genre.

Bedenker Craig McCracken werkte na zijn animatieopleiding enige tijd aan de, qua vormgeving vergelijkbare, serie Dexter's Laboratory tot hij in 1998 zijn plan voor de PPG's ten uitvoer mocht brengen van Hanna-Barbara. Als grootste invloeden noemt hij de campy jaren vijftig Batman-serie met Adam West en de melige Ren & Stimpy. McCracken wilde de PPG's `gewoon superkrachten geven en verder niets'.

Zo kan het dus gebeuren dat de PPG's een complot ontdekken van heks Sedusa die de professor wil inpalmen, maar daar niets tegen kunnen doen omdat ze huisarrest hebben. De combinatie van stoere actie en lieve meisjes die het liefst met hun barbies zouden willen spelen leidde ook tot het onwaarschijnlijke gevecht met de Rowdyruff Boys. In een rechtstreekse confrontatie waren zij de PPG's de baas, maar als de PPG's beginnen te zoenen, lossen de stoere jongens op in het niets. Een mierzoete, roze vormgeving en de onverholen truttigheid van de PPG's zorgen voor de sfeer, maar uit de daadkracht van de meisjes spreekt wel degelijk girlpower.

Powerpuffgirls: dagelijks te zien op Cartoonnetwork. Web: www.cartoonnetwork.nl of .com (Tekst Gerard Zeegers, montage Marcel de Lange)

    • Gerard Zeegers