Fusiegroep wordt bespeler Stadsschouwburg

De Theatercompagnie, het gezelschap dat op 1 januari ontstaat uit de fusie van De Trust en Art & Pro, wordt vaste bespeler van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Komend seizoen vult de groep met twee grote-zaalproducties twintig avonden. Dat moet oplopen tot vijftig schouwburgavonden per seizoen.

Dat zei Theo Boermans, leider van De Trust, zaterdag tijdens de presentatie van de nieuwe groep in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Boermans wordt algemeen directeur van de nieuwe groep. Frans Strijards, leider van fusiepartner Art & Pro, komt in de vierkoppige artistieke leiding. De Theatercompagnie wordt een groot Amsterdams repertoiregezelschap, naast Toneelgroep Amsterdam, met maar liefst drie thuishavens. Naast de schouwburg bespeelt de groep het Compagnietheater, dat nu het Trusttheater heet, en het Rozentheater, dat een jongerentheater wordt. De groep heeft voor 2001 negenentwintig spelers gecontracteerd die elf stukken gaan brengen. Uiteindelijk wil de groep twintig vaste spelers hebben.

Met de schouwburgplannen maken Boermans en Strijards de stap naar de grote zaal. Als reizende voorstellingen voor de schouwburgen maken ze komend seizoen Esprit van Margaret Edson, geregisseerd door Strijards, en het muziektheaterstuk Via Viola van Pascale Platel, geregisseerd door Boermans. Boermans herneemt in 2002 Hamlet als schouwburgproductie.

In het Compagnietheater worden nieuw repertoire en bewerkingen van klassiekers vertoond. In 2001 staan onder meer op het programma: Lulu van Wedekind, in de regie van Boermans, en de De Naam van de jonge Noorse schrijver Jon Fosse. Hiervoor wil de Compagnie samenwerken met gezelschap Het Groote Hoofd. Het Compagnietheater gaat ook beeldende kunst exposeren. Verder moeten nieuwe regisseurs, te beginnen met acteur Jappe Claes, hier een kans krijgen.

In het Rozentheater, nu nog thuishaven van Art & Pro, zijn jongerenstukken over geweld te zien als Diskoobigge van Enda Walsh, Hooligans van Gerben Hellinga, en Coma van Strijards. Hiervoor werkt de Compagnie samen met jongerentoneelgroep ZEP. In het Rozentheater zijn verder jongerenstukken van Huis aan de Amstel en Het Syndicaat te zien. Op het eind van het seizoen laten studenten van de Amsterdamse regieopleiding hun afstudeerprojecten zien.

Een dag voor de lancering van De Theatercompagnie werd vrijdag de twaalfjarige Trust ten grave gedragen met de presentatie van het terugblikboek '1988-2000 DE TRUST: waar je stappen zet, wordt het grond'.