Fles wijn van 33.500 gulden

Een Nederlandse ondernemer die onbekend wil blijven heeft via zijn advocaat gisteren op een veiling in Rome 33.500 gulden betaald voor een fles Italiaanse wijn van meer dan een eeuw oud.

Het gaat om een Brunello di Montalcino Riserva uit 1891, van producent Biondi Santi. ,,Mijn cliënt was buitengewoon tevreden'', lichtte advocaat Remo Roscioni vanmorgen telefonisch toe. ,,Hij ziet dit als een stukje Italiaanse cultuur, als een onderdeel van de Italiaanse geschiedenis.'' Roscioni maakte duidelijk dat het niet de bedoeling is dat de wijn wordt gedronken. De fles ,,zal deel uitmaken van de collectie van mijn klant'', zei Roscioni. Hij vertelde dat zijn opdrachtgever ,,vrij bekend is als ondernemer en als verzamelaar van kunst'', maar dat hij strikte orders had om diens identiteit geheim te houden.

De Romeinse advocaat vertelde dat de uiteindelijke prijs meeviel en dat hij ruimte had om hoger te gaan met zijn bod. De kostbare fles is vanmorgen door een persoonlijke koerier naar Nederland gebracht.

De prijs voor deze Brunello is hoog, maar geen record voor wijn. Een andere Nederlander boekte medio vorige maand in Italië wel een wereldrecord op een veiling voor witte truffels. Het Amsterdamse restaurant Caruso betaalde ruim 17.000 gulden voor een truffel van ongeveer een halve kilo.

    • Marc Leijendekker