Film over Ajax niet in Utrecht en Den Haag

De documentaire Ajax, daar hoorden zij engelen zingen wordt behalve in Utrecht nu ook in Den Haag uit de roulatie genomen. Het Haagse Metropole theater heeft dit besloten na dreigementen.

De bioscoop was van plan de documentaire over Ajax te vertonen, maar ontving dreigementen van mensen die zich uitgaven als FC Utrechtsupporters. Vrijdag stopte het Utrechtse filmtheater Studio na dreigementen al de vertoning van de film, een dag nadat de film daar begon te draaien.

Volgens filmdistributeur RCV gaven de bedreigers zich zowel in Utrecht als in Den Haag uit als FC Utrechtsupporters.

RCV is niet van plan wegens gederfde inkomsten juridische stappen te ondernemen tegen de voetbalclub of supportersverenigingen. ,,We hebben wel uitgezocht of dat kon, maar er blijken geen mogelijkheden voor te zijn'', aldus een woordvoerster van RCV vandaag.

Volgens de politie Haaglanden is het onbekend waar de bedreigingen aan de bioscoop in het centrum van Den Haag vandaan komen. De politie zoekt nog uit of het misschien gaat om bedreigingen door Haagse supporters. ,,Als dan blijkt dat het om strafbare dreigementen gaat, dan vinden wij dat natuurlijk niet goed.'' Wat de politie in dat geval onderneemt, is niet duidelijk.

Volgens RCV hangt het van de belangstelling van bioscopen af of de film ook in andere steden gaat draaien. Volgens de woorvoerster is het de bedoeling dat de Ajax-film komende donderdag ook in Groningen in première gaat. ,,Verder hebben we nog geen aanvragen gehad, maar die kunnen nog komen,'' De Ajax-film is nu alleen nog in Amsterdam en Nijmegen te zien.

De documentaire van Roel van Dalen was de opening van het International Documentaire Festival Amsterdam. De film gaat over Ajax in het jaar dat de club honderd jaar bestond. De dramatisch slechte prestaties van het eerste team worden gevolgd, net als de werving van jong talent in Ghana en de manier waarop de pupillen van Ajax worden gedrild. ,,De documentaire is te lang, maar geeft wel een mooi beeld van de teloorgang en vooral de onmacht van Ajax'', schreef Youp van Hek in deze krant.

Van Dalen zei in een reactie in de Volkskrant de ophef rond zijn film niet te begrijpen. ,,Het is een kritisch portret en eindigt nota bene met een overwinning van FC Utrecht op Ajax. Supporters zouden het als leedvermaak kunnen zien.''