Eredivisie niet akkoord met Zwitsers

De clubs van de eredivisie eisen betere financiële garanties van het Zwitserse AIM voor de tv-rechten van voetbalwedstrijden. Het sportmarketingbureau krijgt daarvoor tot 16 december de tijd.

In een speciale aandeelhoudersvergadering van de Eredivisie NV (ENV) kwamen de clubbestuurders zaterdag tot de conclusie dat AIM niet ver genoeg gaat in zijn financiële toezeggingen. Er ligt een garantie van de Zwitsers van 150 miljoen, uitgespreid over drie jaar. Bij de overige inkomsten die optellen tot minimaal 150 miljoen gulden per jaar, gaat het om commerciële inschattingen. De clubs delen daar dus in het risico.

,,Er is enige spanning tussen wat AIM wil geven en wat de clubs willen hebben'', gaf commissaris Hans Herremans van de ENV toe. ,,Het gaat erom in welke periode AIM het geïnvesteerde bedrag kan terugverdienen. We moeten dus niet zozeer praten over de hoogte van de garantie maar over de lengte van de overeenkomst. Op basis van wat de clubs hebben afgesproken zal er met AIM nog stevig onderhandeld moeten worden. Op 16 december is het slikken of stikken.''

AIM gaat uit van een samenwerkingsverband met een looptijd van vijf jaar. De clubs hebben daar moeite mee. Zaterdag zou in een vergadering van de ENV de knoop worden doorgehakt, maar bij nader inzien zijn de aandeelhouders toch niet tevreden over de kwaliteit van de garantie van AIM.

In Grand hotel Karel V in Utrecht werden de clubs het wel eens over de verdeelsleutel. Als de verbintenis toch zijn beslag krijgt gaan alle clubs erop vooruit; Ajax, Feyenoord en PSV wat meer dan de overige clubs in de eredivisie. Zij zijn bovendien vrij in het uitbaten van de internetrechten, waarmee na de intrede van de UMTS in 2003 naar verwachting veel geld valt te verdienen. Fragmenten van voetbalwedstrijden kunnen dan ook op de display van mobiele telefoons worden getoond.

Herremans heeft al becijferd dat zijn eigen club FC Utrecht bij de overeenkomst met AIM twee keer zoveel ontvangt aan inkomsten voor tv-rechten dan nu het geval is. Dat de topclubs er vier keer zoveel op vooruit zouden gaan, spreekt hij tegen. Als de samenwerking met AIM niet doorgaat, vervalt de verdeelsleutel.

De rechten leveren momenteel 76 miljoen gulden op. Het contract met de NOS (samenvattingen) loopt aan het einde van dit seizoen af. De verbintenis met Canal+ (live-wedstrijden) medio 2002. Beide zendgemachtigden hebben interesse de contracten te verlengen, maar het staat vast dat zij veel dieper in de buidel moeten tasten dan nu het geval is.

De garantie van AIM overtreft het bedrag dat Sport7 enkele jaren geleden over had voor de rechten van het totale betaald voetbal. Maar de 150 miljoen staat nog niet in verhouding met wat er in bijvoorbeeld omliggende landen als Duitsland (800 miljoen gulden) en Engeland (1.5 miljard) wordt betaald voor tv-beelden. AIM werd zaterdag telefonisch op de hoogte gebracht van de besluitvorming in de ENV-vergadering. Topman van AIM is de Oostenrijker Herbert Kloider, die onder meer commissaris is van het SBS-concern. Ook de Nederlander Bernard Roos, die eerder werkzaam was bij NOC*NSF, maakt deel uit van de top van AIM. Met de aanwezigheid van Kloider zou SBS een belangrijke gegadigde kunnen worden om de uitzendrechten over te nemen.

Herremans benadrukt dat de ENV in een businessplan een belangrijke vinger in de pap zal houden bij het toewijzen van de rechten. En daarbij zal rekening worden gehouden met het feit dat het voetbal zoveel mogelijk op het open net te zien moet zijn. ,,Dat stimuleert ook het stadionbezoek'', aldus Herremans. ,,Het product moet op een aantrekkelijke manier aan de tv-kijker worden vertoond. Wij streven dan ook naar herkenbaarheid, zoals bij de Champions League.''