Duitsers domineren bij Jumping Amsterdam

Bij Jumping Amsterdam moesten de olympische kampioenen Jeroen Dubbeldam en Anky van Grunsven afgelopen weekeinde genoegen nemen met zilver. Duitse concurrenten wonnen het springonderdeel en de kür op muziek.

De Duitsers Ludger Beerbaum en Rudolf Zeilinger wilde niet meewerken aan het Nederlandse feest dat Jeroen Dubbeldam, Anky van Grunsven en de organisatie van Jumping Amsterdam hadden willen maken. In de Grote Prijs was Beerbaum gisteren bijna een seconde sneller dan Dubbeldam en de dressuurjury waardeerde de kür op muziek van Zeilinger een fractie van een procent hoger dan die van Van Grunsven.

,,Het zou té mooi zijn geweest, direct de eerste kür bij een wereldbekerkwalificatie winnen waarin ik Gestion Joker aan de start breng'', zei de Nederlandse amazone na afloop. ,,Ook de tweede plaats geeft een goed gevoel.''

Joker liep door de proef met veel souplesse maar liet, nog jong en onervaren, wat steken vallen. Uitstraling en charisma bezorgen dit paard echter wel de nodige punten. Bonfire, het 17-jarige paard waarmee Van Grunsven grote successen behaalde, nam ook in de RAI afscheid van het publiek, als onderdeel van een afscheidstoernee die vorige week begon. Tijdens Jumping Amsterdam werd tevens het boek `Anky, een leven met Bonfire' gepresenteerd.

In de springpiste greep Dubbeldam in de Grote Prijs net mis. Hij werd met De Sjiem tweede achter Beerbaum. ,,Ik heb weer gereden voor de eerste plek, maar maakte net een galopsprong te veel'', zei Dubbeldam, die zijn route richting het Europees kampioenschap van komende zomer in Arnhem heeft uitgezet. Daarbij voorziet de springruiter een probleem, omdat amper twee maanden voor het EK de wereldbekerfinale in Gothenburg op het programma staat.

,,Als ik mij ten koste van alles zou moeten plaatsen voor de finale dan vraag ik veel. In die finale zal de schimmel ook weer diep moeten gaan en in Arnhem helemaal. Ik rijd alleen in Gothenburg wanneer ik mij eenvoudig voor de finale kan plaatsen'', zei Dubbeldam, die volgende week in Genève start en dan De Sjiem en zijn andere paarden rust geeft tot eind februari.

Dubbeldam was blij met zijn tweede plaats in het hoofdnummer van Jumping. ,,Ik voel de druk om als olympisch kampioen in eigen land te laten zien hoe goed we zijn. Daar komt bij dat de afgelopen maanden veel op mij is afgekomen, wat het niet makkelijker maakt me op de sport te concentreren.''

Zijn collega Albert Voorn drong door tot de barrage met Tinello Ischa, een tienjarige merrie, die tot voor kort nauwelijks iets presteerde. ,,Albert heeft in Sydney bewezen dat zijn systeem werkt'', zei collega Dubbeldam over de zilveren-medaillewinaar van Sydney. ,,Dat geeft hem zoveel voldoening dat het hem nu met zulke verreden paarden ook lukt.''

Zaterdagavond won de Duitser René Tebbel de kwalificatiewedstrijd voor de wereldbekerfinale met Le Patron, een tienjarige ruin die dit jaar zes maanden niet in actie kwam als gevolg van een schimmelinfectie in de longen. Pas drie maanden geleden was Le Patron hersteld, zaterdag beleefde hij een fraaie comeback. Woensdag wist Tebbel pas dat hij bij Jumping Amsterdam in actie mocht komen met Le Patron. Onlangs was Tebbel bij een routinecontrole door dierenartsen betrapt op het `blisteren' van zijn paard Percy, een verouderde behandeling om een peesontsteking te genezen.

Door de Duitse sportbond werd Tebbel in eerste instantie acht maanden te voet gesteld. Deze straf werd door de overkoepelende wereldpaardensportbond (FEI) niet overgenomen. De FEI sprak Tebbel in hoogste instantie vrij. Een Duitse tuchtcommissie achtte Tebbel schuldig en legde hem een symbolische straf op. Hij moet 3.000 Mark overmaken aan een organisatie die het paardrijden voor gehandicapten bevordert. Na het succes van zaterdag doet Tebbel dat met plezier.

    • Jacob Melissen