`Desnoods alleen Samas'

Buhrmann, een handelaar in kantoorartikelen, zal desnoods alleen het bod op Samas doorzetten. Dat zegt topman F. Koffrie.

De vuistdikke stapel papier is dit weekeinde bedrukt in Londen. Buhrmann, de grootste handelaar in kantoorartikelen ter wereld, publiceerde vanochtend zijn twee biedingen op de Nederlandse branchegenoten Ahrend en Samas. Op dezelfde ochtend als Ahrend en Samas met hun eigen fusiebericht kwamen. Vijf vragen aan bestuursvoorzitter F. Koffrie van Buhrmann.

Beleggers in Ahrend, die een belang van 33 procent hebben, bereiden een concurrerend bod voor op Ahrend. Wat doet u als u van Samas wel de door u gewenste 75 procent van de stukken aangeboden krijgt en van Ahrend niet?

,,We hebben twee aparte biedingen uitgebracht. Onze voorkeur blijft een combinatie van beide bedrijven. Maar wanneer het niet anders kan, dan zullen we een bod doen op één van beide bedrijven.''

Hoe optimistisch bent u over uw kansen bij Ahrend?

,,Twee investeringsmaatschappijen (HAL en Egeria) hebben ook belangstelling voor Ahrend, maar we weten nog niet of ze 17, 18 of 19 euro per aandeel gaan bieden. En we weten nog niet wat de koers van Buhrmann, die de hoogte van ons bod bepaalt, is aan het einde van de biedingsperiode. Dat zijn twee onbekenden, waarvan we moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt.''

Er zijn de laatste maanden wat biedingen afgeblazen omdat de koers van het biedende bedrijf onder druk kwam te staan. Uw koers is ook gedaald. Bedreigt dat de beidingen?

,,Onze koers daalde in lijn met de hele beurs en door wat arbitrage. Aandeelhouders in Buhrmann die verwachten dat ons bod slaagt, ruilden hun aandelen in voor aandelen Samas en Ahrend en pakken een stukje premie mee. Bovendien ging het bij die afgeblazen biedingen meestal om bedrijven uit de technologiesector met veel hogere koers-winstverhoudingen, die duidelijk kwetsbaarder zijn. We verwachten niet dat dit zich bij ons zal voordoen.''

Als uw bod op Samas slaagt, zit u met certificaten zonder stemrecht. Gaat u dan naar de rechter om de beschermingsmaatregelen van Samas aan te vechten?

,,Zo ver is net nog lang niet. Bij onze voorwaarden hoort dat het bestuur, de commissarissen en de stichtingen die aandelen beheren instemmen met het bod. We verwachten niet dat die dan in redelijkheid zullen kunnen volhouden dat ons bod niet in het belang van het bedrijf is. In theorie kunnen we deze voorwaarde nog laten vervallen, maar dat beslissen we pas aan het einde van de bieding.''

Tien jaar geleden is een overnamepoging van Buhrmann op Ahrend gestrand. Waarom zou het nu wel lukken?

,,Toen was er stiekem gekocht op de beurs en kwam er geen openbaar bod. Nu is het andersom. We kopen niets en doen een openbaar bod. En er is in elf jaar veel veranderd, ook in Nederland.''

    • Remmelt Otten