CRAIG DAVID

De Britse zwarte muziek slaagt er maar niet in om sterren voort te brengen die zich kunnen meten hun Amerikaanse arrenbie- en soulcollega's. Maar met Craig David heeft Groot-Britannië er waarschijnlijk een. Het succes van het debuut van deze pas 19-jarige zanger is in ieder geval veelbelovend: zijn eerste twee singles werden ook in Nederland moeiteloos hits en zijn debuut-cd Born To Do It, waar ze allebei op staan, staat hoog in de albumlijst.

`2-step' staat er op de price-tag als genre-aanduiding voor Born To Do It. Maar de cd laat alleen maar hoe horen hoe onzinnig de talloze aanduidingen zijn van al die subgenres in de muziek, waarin vooral de Britse muziekpers grossiert. Born To Do It is gewoon knappe, Britse arrenbie.

Maar dit wil niet zeggen dat Craig David geen eigen geluid heeft. Vooral door de iets onregelmatige ritmes, geleend van de drum 'n' bass, en de sterke melodieën onderscheidt David zich van de gemiddelde arrenbie. Begeleid door ingenieuze computermuziek vol belletjes, tikjes en andere subtiele geluiden, zingt David zingt de 12 nummers van Born To Do It soepel en vlekkeloos. Dat is meteen ook de zwakke plek van Davids debuut: na vijf, zes nummers gaat al die Brits ingetogen vlekkeloosheid een beetje tegenstaan en ontstaat er een groot verlangen naar een kreet, een brul of desnoods een grom.

Craig David: Born To Do It. (Wildstar Recors/Edel 0107402WST). Op 14 december treedt David op in de Melkweg in Amsterdam.

    • Bernard Hulsman