Chirac opnieuw beschuldigd van smeergeldpraktijken

De Franse president, Jacques Chirac, is opnieuw in opspraak gekomen, wegens mogelijke betrokkenheid bij smeergeldpraktijken. Chirac, op dit moment voorzitter van de EU, weigert ieder commentaar onder verwijzing naar de EU-top in Nice, deze week, die als buitengewoon gecompliceerd geldt. Politieke partijen van zowel links als rechts hebben evenwel geschokt gereageerd.

Twee maanden geleden werd Chirac ook al genoemd als het brein achter een groots opgezet smeergeldsysteem ten tijde van zijn burgemeesterschap van Parijs. Deze keer is zijn mogelijke betrokkenheid aan het licht gebracht door de oud-penningmeester van Chiracs RPR, Louise-Yvonne Casetta. Zij heeft vrijdag tegenover onderzoeksrechters toegegeven dat Chirac, toen hij burgemeester was, door zijn rechterhand Michel Roussin – inmiddels gearresteerd – op de hoogte werd gehouden van donaties van het bedrijfsleven. Die werden gedaan in ruil voor opdrachten aan de donerende bedrijven voor de bouw van scholen in de regio Île de France, waar de RPR het voor het zeggen had. Het ging steeds om 2 procent van de bouwsom. Casetta heeft gezegd, dat Chirac op de hoogte werd gehouden ,,om de bedrijven te kunnen bedanken'', maar dat hij niet wist dat het om smeergeld ging.

In de periode van 1989 tot 1996 zou met de transacties 200 miljoen gulden gemoeid zijn geweest. Daarvan vloeide het leeuwendeel in de kas van de RPR, maar ook de PS, de socialistische partij van premier Jospin en de PR, de huidige DL (Liberaal-Democraten), profiteerden ervan. De RPR zou het smeergeldsysteem echter hebben gecreëerd en `beheerd'.

De bekentenissen van Casetta volgden nadat de onderzoeksrechters haar lieten aanhouden direct nadat zij, na een slepend proces, vorige week werd vrijgesproken in een soortgelijke zaak waarbij zij iedere betrokkenheid systematisch had ontkend.

De oud-penningmeesters van de PS en van de PR zijn aangehouden en verhoord. De eerste heeft gezegd, dat ook oud-penningmeester Pierre Moscovici, de huidige minister van Europese Zaken, op de hoogte was van ,,het systeem''. Moscovici, die ook door de rechters gehoord zou kunnen worden, zei gisteren op televisie, dat bedrijven ,,uitsluitend legale donaties'' hebben gedaan aan zijn partij.