Britten willen alle dataverkeer aftappen

De Britse geheime dienst, de National Criminal Intelligence Service waaronder zowel MI5 en MI6 als verschillende politiediensten vallen, wil al het telefoon-, fax- en e-mailverkeer aftappen en de verkregen informatie ten minste zeven jaar in een databank opslaan. Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer.

De krant bezit documenten waaruit blijkt dat de directeur van de National Criminal Intelligence Service (NCIS) het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt de geheime dienst meer bevoegdheden te geven om het aftappen en opslaan van al het dataverkeer mogelijk te maken. Ieder telefoongesprek van en naar een persoon in Groot-Brittannië, alle e-mails, en iedere bekeken website zouden volgens het NCIS moeten worden opgeslagen en door een computer op trefwoorden als `aanslag' en `wapen' worden onderzocht. De geheime dienst zegt deze bevoegdheden nodig te hebben om moderne criminaliteit zoals cybercrime en kinderporno tegen te gaan en zich daarom niet te willen beperken tot het afluisteren en aftappen van verdachte burgers.

De burgerrechtenorganisatie Liberty noemde het voorstel ,,onwaarschijnlijk''. ,,De geheime dienst en politie hebben een allesverslindende gulzigheid als het om het verzamelen van informatie over ons privéleven gaat, maar dit gaat tegen alle principes van mensenrechten in.'' Liberty wil naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen, als het ministerie van Binnenlandse Zaken instemt met de plannen. Politici zullen vandaag de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, om uitleg vragen.

De Britse regering heeft nog geen maand geleden de bevoegdheden van politiediensten bij het controleren van dataverkeer al uitgebreid met de Regulation of Investigatory Powers Act.